ALEKSANDAR VUČIĆ:

'Ubijeni od ustaške ruke u mojoj obitelji broje se u desecima'

12.10.2015 u 20:59

Bionic
Reading

Srpski premijer Aleksandar Vučić oglasio se povodom tvrdnji Jutarnjeg lista da nitko od njegove obitelji nije stradao tijekom Drugog svjetskog rata od ustaša.

Jutarnji list piše da je 'izjava o ustaškim zločinima nad članovima njegove obitelji verojatno za mladog radikala Vučića, na početku njegove političke karijere, bila veliki plus. No, on je već tada, s obzirom na to da je ostao povezan s rodbinom i djedovinom, morao znati da u najmanju ruku iskrivljuje istinu'.

Reporteri Jutarnjeg lista su posjetili mjesto Čipuljić kraj Bugojna, odakle potječe Vučićeva obitelj i, na osnovu razgovora s mještanima, napisali da nitko od Vučićeve rodbine nije stradao od ustaša.

Tim povodom, premijer Srbije u priopćenju za javnost optužio je Jutarnji list, koji je po njegovim riječima blizak vlasti u Hrvatskoj, da se rugaju ubijenim članovima obitelji Vučić. 'Ubijeni od ustaške ruke u mojoj obitelji broje se u desecima. U posljednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih obitelji, srušene su i spaljene', stoji u priopćenju.

Vučić navodi detalje o sudbini članova svoje obitelji:

'Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni vido, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao obitelji poznata imena ustaških koljača koji su u tome sudjelovali, i pomagača i neposrednih izvršitelja. Također, ubijeni su i Stevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliža obitelj moga oca. Svi su ubijeni na početku Drugog svjetskog rata. U posljednjem ratu, s početka devedesetih, od hrvatske granate stradao je Dojčin Vučić. Na strani moje bake, očeve majke, obitelj Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi', prenosi N1

'Na kraju, ne mislim da sam manje ili više vrijedan zbog toga što sam Srbin pravoslavne vjere. I pored svega što se mojoj obitelji dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke vjeroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991. godina'.

Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju joj žele pojedini medijski i političari iz Hrvatske, završava priopćenje premijer Srbije, potpisavši ga kao 'sin običnog srpskog izbjeglice'.