SINODA U VATIKANU

Papa Franjo osudio eskalaciju i pozvao međunarodnu zajednicu na akciju

09.10.2015 u 13:06

Bionic
Reading

Papa Franjo u petak je osudio 'eskalaciju nasilja kojemu su izloženi nedužni civili na Bliskom istoku', pri čemu je spomenuo Siriju, Irak, Jeruzalem i Zapadnu obalu te je zatražio od međunarodne zajednice žurno djelovanje

U govoru pred 360 sudionika sinode o obitelji okupljenih u Vatikanu, Jorge Bergoglio zatražio je da mu se pridruže u molitvi kazavši kako smo 'teško pogođeni i s velikom zabrinutošću pratimo događaje u Siriji, Iraku, Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, gdje svjedočimo eskalaciji nasilja kojemu su izloženi nedužni civili i koje i dalje potiče humanitarnu krizu golemih razmjera'.

'Sa sinodom upućujem žuran poziv međunarodnoj zajednici da pronađe način kako djelotvorno pomoći zainteresiranim stranama i upraviti svoj pogled dalje od trenutačnih interesa', dodao je.

Sveti Otac još je pozvao međunarodnu zajednicu da 'iskoristi instrumente međunarodnoga prava i diplomacije radi rješavanja postojećih sukoba', pa tako i na afričkom kontinentu.

Čelnici Istočnih crkava koji sudjeluju u radu sinode održali su niz zapaženih govora u kojima su kritizirali tragično stanje kršćana i drugih manjina u Siriji i u Iraku

Katolički sirijski patrijarh Ignace Joseph III. Younan jučer je pred novinarima u Rimu osudio zapadne vlade nakon novih informacija o zločinima skupine Islamske države nad kršćanima kazavši kako 'su ih zaboravile, pa i izdale, zapadne vlade koje provode samo politiku političkog oportunizma'.