RUSI I IRANCI SLOŽNI

Naše rakete pale u Iran? To je zapadnjački psihološki rat!

09.10.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Službeni Kremlj jutros je opovrgnuo navode američke televizijske kuće CNN kako su projektili ispaljeni s ruskih vojnih brodova u Kaspijskom jezeru pali na iranski teritorij, što je nešto kasnije učinio i Teheran dodajući kako se radi o 'tipično zapadnjačkom psihološkom ratovanju'

Podsjetimo, brodovi iz sastava kaspijske flotile ispalili su u srijedu 26 krstarećih projektila na 11 položaja pripadnika tzv. Islamske države, navodno uništivši nekoliko tenkova koje su ISIL-ovci zarobili od regularne sirijske vojske odane Bašaru al-Asadu.

'Nevažno u kojoj je mjeri neugodno i neočekivano za naše kolege u Pentagonu i sjedištu CIA-e u Langleyju, no naši udari precizno navođenim oružjem pogodili su unaprijed odabrane mete u Siriji. Za razliku od CNN-a, mi ne objavljujemo i ne citiramo anonimne izvore. Objavili smo izvorne snimke kako naši projektili pogađaju ciljeve u realnom vremenu.' izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov dodajući kako se ruska vojska koristi dronovima kojima nadgleda operacije.

Iz iranskog ministarstva obrane također je stigao demanti kako su ruski projektili pali na Iran. Kako je objavila tamošnja agencija FARS, sve rakete ispaljene s brodova kaspijske flotile pale su na teritorij Sirije.

Skrivena podalje od kontinentalnog dijela Kaspijskog jezera, flotila se već godinama koristi za testiranje eksperimentalnih oružja daleko od očiju znatiželjnika. Iako skromna po naoružanju i broju pripadnika, ova flotila je jedinstvena po tome što koristi najnovija ruska vojna dostignuća poput krstarećih raketa tipa Kalibr koji su prije dva dana ispaljeni s fregate klase Gepard na položaje ISIL-a.

Zapovjedništvo kaspijske flotile smješteno je u Astrahanu i u svojem sastavu ima dvije fregate, sedam manjih raketnih topovnjača te 22 manja broda raznih namjena, uglavnom korveta, minolovaca i desantnih brodova. Flotila je značajno modernizirana prije pet godina kada je preuzela tek izgrađene brodove, ali i spomenute krstareće projektile.

Projektili tipa Kalibr u naoružanje su uvedeni krajem prošlog desetljeća, mogu se ispaljivati s brodova, podmornica te s pokretnih raketnih lansera na kopnu, a izvoze se pod kodnim imenom Club-S.

Pored brodova, u sastavu kaspijske flotile nalazi se osam bojni mornaričkog pješaštva, topništva, protuzračne obrane i elektronskog ometanja. Mala, ali ubojita flotila nedavno je naoružana i dvjema raketnim korvetama klase Buyan.