REVIZIJA POVIJESTI

U Srbiji rehabilitacija Milana Nedića, još jednog ratnog zločinca

09.10.2015 u 10:08

Bionic
Reading

Pred Višim sudom u Beogradu 12. prosinca ove godine bit će održano prvo ročište u postupku rehabilitacije ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, generala Milana Nedića, saznaje beogradski Danas. Podnositelji zahtjeva za rehabilitaciju su Srpski liberalni savjet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i obitelj Nedić

Prema riječima Aleksandra Nedića, praunuka Milana Nedića, proces pred Višim sudom pridonijet će otkrivanju 'prave istine' o njegovu pretku. Obitelj Nedić je zahtjev za rehabilitaciju podnijela još 2007, ali se zbog pravnih nedoumica odlagao početak postupka, piše Danas.rs.

Naime, sud je dugo odbijao započeti proces rehabilitacije, argumentirajući to tvrdnjom da ne može biti rehabilitiran neko tko nije bio osuđen. Stoga će podnositelji zahtjeva pred sudom pokušati osporiti uredbu FNRJ kojom je Nedić, bez presude, proglašen ratnim zločincem.

Prema podacima iz Hrvatske enciklopedije, Milan Nedić bio je srpski general koji je kao ministar podržavao fašističku organizaciju Zbor Dimitrija Ljotića, čije je publikacije uveo u vojsku. U Travanjskom ratu 1941. zapovijedao je 3. grupom armija. Od kolovoza 1941. predsjednik je kvislinške vlade u Srbiji. Uz pomoć njemačkih okupatora ustrojio je Srpski dobrovoljački korpus i Srpsku državnu stražu za borbu protiv partizana. Optužen kao ratni zločinac, navodno je počinio samoubojstvo tijekom istrage.

Eventualna rehabilitacija Milana Nedića bila bi pravna uvertira za postupak restitucije njegove imovine, navodi srpski dnevnik Danas.rs. Obitelj Nedić je prije Drugog svjetskog rata imala znatnu imovinu. Podsjetimo, Srbija je ranije ove godine rehabilitirala četničkog vođu iz DRugog svjetskog rata Dražu Mihailovića. Službeni Zagreb je tada poručio da ta odluka za Hrvatsku ništa ne mijenja na stvari i da je za nas Mihailović i dalje ratni zločinac.