PREMALI KAPACITETI

Bavarska želi vratiti izbjeglice u Austriju, Merkel protiv

09.10.2015 u 07:13

Bionic
Reading

Njemačka pokrajina Bavarska planira samostalne "hitne mjere", uključujući vraćanje izbjeglica u Austriju, kako bi se zaustavio izbjeglički val, rekao je u četvrtak bavarski premijer Horst Seehofer za Bildt, povećavajući tako pritisak zbog krize na kancelarku Angelu Merkel

U Njemačku svaki dan uđe oko 10.000 izbjeglica a Bavarska je glavna ulazna točka za sve one koji bježe pred ratom ili siromaštvom s Bliskog istoka.

Seehofer je rekao da je u tu južnu pokrajinu stiglo 225.000 izbjeglica u manje od pet tjedana  i da su vlasti rastrgane jer nemaju kapaciteta za onoliko izbjeglica koliko bi ih trebalo primiti.

Njegova će se vlada sastati u petak kako bi odobrila hitne mjere,  unatoč tome što po zakonu pokrajina nije u poziciji vraćati izbjeglice već o tome odlučuje savezna vlada u Berlinu.

'Riječ je o integraciji i obrazovanju', rekao je Seehofer uoči sastanka u petak.

'U središtu će biti posebne mjere samoobrane kako bi se ograničila migracija, poput vraćanja ljudi na granicu s Austrijom i trenutačnog transfera novopridošlih tražitelja azila unutar Njemačke', dodao je Seehofer.