SRBIJANSKI MINISTAR:

Hrvatska ne radi ni deseti dio onoga što Srbija radi za izbjeglice

08.10.2015 u 20:38

Bionic
Reading

Srbijanski ministri vanjskih i unutarnjih poslova Ivica Dačić i Nebojša Stefanović kritizirali su u četvrtak Hrvatsku zbog ponašanja u izbjegličkoj krizi

'Pokazalo se da smo mi bili u pravu, a to znači da je Europska unija potvrdila ispravnost našeg stajališta da nije dobro vući bilo kakve jednostrane poteze. Zatvaranje granice za teretni promet bilo je potpuno štetna mjera, pogrešna', rekao je šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić

Dačić i Stefanović sudjeluju u Luxembourgu na konferenciji o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, kojom izbjeglice s Bliskog istoka idu prema zapadnoj Europi.

'Mi od Europe očekujemo da nam kaže što je europski odgovor. Je li europski odgovor ovo što mi radimo ili je europski odgovor zatvaranje granica. Ako je odgovor zatvaranje granica onda da znamo kako se Srbija treba ponašati', dodao je Dačić.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da Hrvatska ne radi 'ni deseti dio' onoga što Srbija radi za izbjeglice, da ih, za razliku od Srbije, ne registrira i samo propušta prema Mađarskoj.

'Hrvatska ne radi ni deseti dio onoga što radi Srbija. Ono što smo uspjeli vidjeti jest da im je migrantska kriza kriza poremetila cijeli sustav za 48 sati. Toliko su uspjeli izdržati. Oni faktički samo prihvate te ljude i voze ih do Mađarske, u to se pretvorio hrvatski odgovor', rekao je Stefanović.

'Ne kritiziram drugu zemlju, neka rade šta hoće, što misle da je najbolje za njih. Ali i to je pitanje za Europu. Što je pravi pristup. Ako je to dobar pristup onda dajte da ih mi ne registriramo, da ne gubimo novac i vrijeme i ogroman broj ljudi na to. A ako je pravi pristup ono što radi Srbija, onda to treba biti jasno i drugima', rekao je Stefanović.