ZATEGNUTI ODNOSI

Vučić odustao od puta u Albaniju 'zbog politizacije' nogometa

08.10.2015 u 18:12

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je u četvrtak da neće otputovati na nogometnu utakmicu Albanija-Srbija koja se igra u Elbasanu, ocijenivši da je taj nogometni duel ispolitiziran, a od albanskih vlasti zatražio je da svim građanima Srbije osiguraju punu sigurnost prije, tijekom i nakon meča

'Zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, nakon više telefonskih razgovora s premijerom Albanije Edijem Ramom, donio sam odluku da ne putujem u Elbasan, kako bi glavni akteri nogometne utakmice bili sportaši', naveo je Vučić u pismu javnosti u povodu utakmice koja se igra u četvrtak navečer.

Premijer je najoštrije osudio sinoćni huliganski napad albanskih navijača na srbijanske nogometaše i poručio da su Srbija i Albanija prethodnih godinu dana radile mnogo na međusobnom razumijevanju i uspostavljanju redovnih kontakata, koji pridonose boljoj političkoj i ekonomskoj suradnji dvije zemlje, nako desetljeća šutnje i zamrznutog neprijateljstva.

Dvije zemlje su, kako je naglasio, počele razgovarati o velikim i važnim projektima, poput izgradnje autoputa Niš-Drač i pruge Beograd-Podgorica-Skadar-Tirana

Nogometašima Srbije poželio je uspjeh i pobjedu, zamolivši ih da se bore za grb i zastavu Srbije.

'Poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobijediti ili izgubiti, kao predsjednik vlade sačekati i poželjeti im mnogo novih pobjeda u budućnosti', navodi Vučić u pismu.

Nakon što je u srijedu navečer u Tirani kamenovan autobus koji je do hotela prevozio nogometaše Srbije, srbijansko ministarstvo vanjskih poslova (MSP) uputilo je prosvjednu notu Albaniji, ali ju je veleposlanik u Beogradu odbio primiti, ocijenivši kako se 'ništa nije desilo'.

"Nasuprot diplomatskim pravilima i praksi, albanski veleposlanik Ilir Bocqa je, poslije instrukcije iz Tirane, odbio odazvati se pozivu MVP da primi prosvjednu notu Srbije zbog teškog incidenta i napada na nogometnu reprezentaciju reprezentaciju Srbije, uz obrazloženje 'da se nije ništa desilo' ", navedeno je u priopćenju MVP.

Prva utakmica Srbija-Albanija igrana je 14. listopada prošle godine u Beogradu, a prekinuta je nakon incidenta kad je jedan albanski navijač, upravljajući teledirigiranom letjelicom izvan stadiona, iznad terena ubacio dron sa zastavom tzv. Velike Albanije.

Utakmica je prekinuta, a UEFA je Srbiju kaznila oduzimanjem bodova nakon što su u teren utrčali domaći navijači, a albanski nogometaši odbili nastaviti utakmicu.