ČELNICI V4 U MAĐARSKOJ

Grabar Kitarović posebna gošća na summitu Višegradske skupine

08.10.2015 u 12:29

Bionic
Reading

Dvodnevni sastanak na vrhu zemalja članica Višegradske skupine (V4), na kojem u svojstvu gosta sudjeluje i Hrvatska, počeo je u četvrtak u malom mađarskom turističkom mjestu Balatonfueredu na obali Blatnog jezera

Uz domaćina sastanka, mađarskog predsjednika Janosa Adera, u Balatonfueredu su predsjednici Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andrzej Duda te, u svojstvu posebne gošće na Aderov poziv, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Prvog dana summita predviđene su dvije diskusije, jedna u standardnom okviru V4 i druga, na kojoj će se pridružiti i predsjednica RH, a očekuje se da će teme rasprave biti klimatske promjene, dva mjeseca prije velike konferencije o klimi koja će se u prosincu održati u Parizu, i stanje u zemljama jugoistočne Europe. Migrantska kriza bit će vrlo važna tema summita, ali će se o njoj, po neslužbenim informacijama, prije svega govoriti u petak.

'Ovdje sam radi dvodnevnog sastanka skupine Višegradske skupine, na kojem ćemo razgovarati o klimatskim promjenama, o jugoistočnoj Europi i o migracijama', rekla je predsjednica Grabar Kitarović u kratkoj izjavi hrvatskim novinarima u pauzi između dviju rasprava na summitu.

'Očekujem vrlo sadržajne sastanke, a osobito mi je bitna ova komponenta jugoistočne Europe, odnosno potpora daljnjem proširenju EU-a i NATO-a', dodala je.

Predsjednica je iskoristila prigodu kako bi svim hrvatskim građanima u zemlji i inozemstvu čestitala Dan neovisnosti, koji je, kako je naglasila 'jutros proslavila u Budimpešti s djecom, hrvatskim učenicima i njihovim profesorima u hrvatskoj školi'.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dan je počela u Budimpešti, u kojoj je u srijedu boravila u službenom posjetu Mađarskoj, posjetom hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi i gimnaziji, gdje je zajedno s polaznicima obilježila Dan neovisnosti Hrvatske.