NATO PROZVAO AMERIKANCE

Udarom na bolnicu u Kunduzu SAD je prekršio pravila

07.10.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Američki general koji zapovijeda misijom NATO-a u Afganistanu ocjenjuje da američki vojnici "nisu slijedili" pravila za zračni napad pri bombardiranju bolnice Liječnika bez granica u Kunduzu, izvješćuje New York Times u srijedu

Ta "pravila ponašanja" američke vojske određuju postupak prije pristupanja zračnom udaru. Bombardiranje je legitimno za "uklanjanje terorista, zaštitu američkih vojnika u teškoćama i podržavanje afganistanskih postrojbi", objašnjava dnevnik. Udar u Kunduzu koji je usmrtio najmanje 22 osobe u bolnici Liječnika bez granica u subotu "nije spadao vrlo vjerojatno ni u jednu od tih kategorija", ocjenjuje general John Campbell čije su riječi, privatno iznesene, prenesene New York Timesu.

Još gore, američke specijalne snage koje su pristupile udaru "nisu vidjele metu" za koju su njihovi afganistanski kolege željeli da je gađaju.

General Campbell priznao je u utorak pred američkim zastupnicima da je centar za njegu Liječnika bez granica bombardiran "greškom" tijekom američka napada koji su zatražili Afganistanci ali je o njemu odlučio američki zapovjedni lanac. Afganistanski vojnici kazali su da se u bolnici nalaze talibani.

Američko bombardiranje bolnice u Afganistanu predstavlja "povredu Ženevskih konvencija", izjavila je u srijedu u Ženevi predsjednica Liječnika bez granica Joanne Liu.

Liu je izjavila da "nema povjerenja u unutarnju vojnu istragu" te je zatražila "formiranje međunarodna humanitarna povjerenstva radi utvrđivanja činjenica", što je predviđeno Ženevskim konvencijama koje određuju pravila humanitarnog prava u ratovima.