DUBOKO ŽALJENJE

Amerikanci priznali pogrešku jer su bombardirali bolnicu

07.10.2015 u 07:46

Bionic
Reading

Američki general, zapovjednik NATO-ove misije u Afganistanu John Campbell rekao je u utorak da je bolnica Liječnika bez granica u Kunduzu bombardirana greškom, što je potaknulo ministra obrane da izrazi 'duboko žaljenje' zbog te tragedije.

Liječnici bez granica, koji su to bombardiranje ocijenili ratnim zločinom i zatražili neovisnu istragu, odbacili su američko pojašnjenje i tvrde da bombardiranje 'nažalost nije bila greška'.

U međuvremenu provode se tri istrage, američka, afganistanska i NATO-ova kako bi se odredilie okolnosti u kojima je donijeta odluka o tom bombardiranju izvršenom u subotu.

Nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) ranije je priopćila da je izbezumljeno osoblje zvalo telefonom stožer NATO saveza u Kabulu i vojne dužnosnike u Washingtonu dok su bombe gotovo sat vremena zasipavale njihovu bolnicu u Kunduzu tijekom zračnog napada u kojem je poginulo najmanje 16 osoba, zbog kojeg je zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Campbell uputio ispriku predsjedniku Ašrafu Ganiju.

Prva bomba pala je u 2.10 ujutro, a osoblje MSF-a nazvalo je stožer NATO-a u Kabulu u 2.19, a vojne dužnosnike u Washingtonu nekoliko minuta poslije, no bombardiranje se nastavilo do 3.13, rekao je neimenovani dužnosnik MSF-a.