POZIV MERKELICI I HOLLANDEU

Tusk: Još tri milijuna izbjeglica moglo bi put Europe

06.10.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Više od tri milijuna Sirijaca moglo bi potražiti utočište u Europi ako na vlasti u njihovoj zemlji, uz pomoć Rusije i Irana, ostane Bashar al-Assad. To će značiti da će Europska unija morati ponovno uspostaviti kontrolu na svojim vanjskim granicama, kazao je u utorak Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu

'Danas, milijuni potencijalnih izbjeglica i migranata - ne samo iz Sirije već i iz Afrike, Afganistana, Pakistana, Iraka i drugih mjesta - sanjaju Europu. Svim izbjeglicama lagan pristup Europi i nedostatak vanjskih granica postao je magnet koji ih privlači nama', rekao je Tusk, javlja u utorak Wall Street Journal.

Oko 550.000 emigranata i izbjeglica stiglo je u Europu od početka godine, uglavnom kroz Tursku, Grčku i balkanske zemlje. No još do tri milijuna njih moglo bi se vrlo skoro uputiti istom trasom, dok angažman Rusije i Irana u Siriji može donijeti prevagu u korist Assadovog režima, upozorio je Tusk.

'Potencijalna pobjeda Assadovog režima danas je izglednija zbog angažmana Irana i Rusije u Siriji što će rezultirati idućim izbjegličkim valom. Prema procjenama Turske, još tri milijuna potencijalnih izbjeglica moglo bi stići iz Aleppa i okolnog područja', rekao je Tusk.

Pohvalio je Njemačku, koja pušta izbjeglice na svoj teritorij, zbog 'divnih moralnih gesti koje svi mi visoko cijenimo'. No dodao je da je kontrola vanjskih granica preduvjet za 'učinkovitu, humanitarnu i pouzdanu migrantsku politiku'.

Tusk očekuje od njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da prihvate snažnu obavezu u zaštiti vanjskih granica EU-a.

'U suprotnom, oni će, kao i svi mi, biti odgovorni za ponovnu uspostavu zidova i barijera na našim unutarnjim granicama, ovdje u Europi. Europa bez svojih vanjskih granica postat će plodno tlo za strah u svima nama. A to će nas, prije ili kasnije, odvesti u političku katastrofu', rekao je Tusk.

Što je još na tu temu rekao Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, pročitajte ovdje.
399378 ,399361 ,399312 ,399256