ISPIPAVANJE U SIRIJI

Hoće li jedan incident u Siriji zapaliti vatru između Rusa i Amerikanaca

06.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

'Sjedinjene Države neće s Rusijom koordinirati svoje operacije u Siriji sve dok Moskva ne prestane podržavati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada te dok ne zajamči sigurnost američkim pilotima koji lete u sklopu zračnih udara zapadne koalicije na položaje boraca tzv. Islamske države', izjavila je danas glasnogovornica američkog ministarstva obrane potpukovnica Michelle Baldanza. Izjava kojom je Pentagon još jednom prisnažio svoj čvrst stav spram Kremlja i ruske vojne intervencije u Siriji pristigla je u trenutku kada napetosti na relaciji Washington - Moskva sve više rastu, ponajviše zbog učestalih ulazaka ruskih borbenih zrakoplova u zračni prostor Turske koja je vjerna članica NATO-a već 63 godine

Učestali ulasci ruskih aviona u turski zračni prostor, očekivani su, mišljenja je Dario Kuntić, član Instituta za europske i globalizacijske studije i voditelj Odjela za međunarodnu politiku, sigurnost i diplomaciju znanstvene organizacije Politea.

'No takve sitne provokacije ipak treba ozbiljno shvatiti budući da na tako malom prostoru imamo ruske, turske, britanske, francuske i američke zrakoplove pa su moguće i nenamjerne pogreške i procjene pilota, pa čak i sudari koji bi mogle uzrokovati znatno ozbiljniji incident. Ipak, valja istaknuti kako se Moskva i Washington neće usuditi reagirati u zraku i lansirati prvu raketu', kazao je za tportal Kuntić.

Bez obzira na to što se čini kako zasad incidenti nemaju težinu koji bi doveli do izravnijih neprijateljstava, Pentagon je sve zabrinutiji. Glasnogovornica američkog ministarstva obrane istaknula je kako su Sjedinjene Države vrlo zabrinute zbog nastavka ruskih zračnih udara na ciljeve koji, prema Pentagonu, ne predstavljaju opasnost. Pritom, nadodala je Baldanza, Moskva pokazuje kako je njezina intervencija tek podrška predsjedniku Al-Assadu, a ne udar na ISIL

'Jasno smo kazali kako bi se Rusija trebala usredotočiti na udare protiv ISIL-a te bi Pentagon takve akcije zdušno pozdravio. No sve dok se ruska vojna akcija fokusira na podršku Assadu, mi ne možemo i nećemo pristupiti razgovoru o zajedničkoj vojnoj suradnji protiv Islamske države', zaključila je Baldanza u razgovoru za rusku agenciju RIA Novosti.

Podsjetimo, Sjevernoatlantsko vijeće, koje čine veleposlanici 28 zemalja članica NATO-a, ocijenilo je u ponedjeljak 'iznimno opasnim neodgovorno ponašanje Rusije' koja je prekršila turski zračni prostor.

'Saveznici snažno prosvjeduju protiv kršenja turskog zračnog prostora i osuđuje upade u NATO-ov zračni prostor', navodi se u zajedničkoj izjavi te se dodaje kako se radi o 'iznimno opasnom i neodgovornom ponašanju'. Od Rusije je pak Sjevernoatlantsko vijeće zatražilo da poduzme sve mjere da se takvi upadi ne ponove.