SIRIJSKA KRIZA

Stoltenberg: Ruski upad u turski zračni prostor neprihvatljiv

05.10.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u ponedjeljak rusku povredu turskog zračnog prostora ocijenivši ga neprihvatljivim

'Upravo sam razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Feridunom Sinirliogluom o nedavnim vojnim akcijama Ruske Federacije u i oko Sirije, uključujući i neprihvatljivu povredu turskog zračnog prostora od strane ruskog zrakoplovstva', izjavio je Stoltenberg.
 
'NATO ostaje odlučan u pogledu sigurnosti Turske. Danas ću sazvati sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (veleposlanici zemalja članica) kako bi razgovarali o situaciji. Ruske akcije ne pridonose sigurnosti i stabilnosti u regiji', dodao je Stoltenberg.

Ruski borbeni zrakoplov u subotu je ušao u turski zračni prostor kod granice sa Sirijom i Turska je poslala dva lovca. U nedjelju se dogodio još jedan incident u kojemu je zrakoplov MiG-29 - koji posjeduju i ruska i sirijska vojska - provocirao dva turska lovca F-16 koja su patrolirala uz granicu usmjerivši prema njima svoje projektile.

Ankara je službeno prosvjedovala zbog toga.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da poštuje zračni prostor članica NATO-a i da izbjegava podizanje napetosti sa Savezom te uskladi svoje napore s 'onima u međunarodnoj zajednici koji se bore protiv Islamske države'.