PAPA S BISKUPIMA

Hoće li crkva i dalje uskraćivati pričest 'crkveno razvedenima'?

05.10.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Crkva ne smije biti muzej uspomena nego se mora hrabro otvoriti promjenama ako Bog tako želi, poručio je papa Franjo u ponedjeljak na prvoj radnoj sjednici biskupske sinode posvećene obitelji, javljaju agencije

Oko 300 biskupa do 25. će listopada iza zatvorenih vrata u Vatikanu raspravljati o tome kako pronaći zajedničko stajalište s nezadovoljnim vjernicima, razvedenima i homoseksualcima, i istodobno obraniti tradicionalnu obitelj. Na sinodi se neće mijenjati crkvena doktrina nego će se pokušati pronaći način kako pomiriti crkveni nauk s modernim načinom života.

Otvarajući prvu radnu sjednicu papa Franjo je biskupe pozvao da budu hrabri u raspravama i da se ne ponašaju kao političari, cjenkajući se do najniže točke suglasja.

Rekao je da sinoda nije parlament gdje se može pogađati, pregovarati i dogovarati. 'Jedini je način da se otvorite Duhu Svetom s apostolskom hrabrošću i evanđeoskom poniznošću', poručio im je.

Biskupe je pozvao da pokušaju čuti što Bog želi za svoje vjernike. Kršćanska vjera nije muzej sjećanja, nego izvor nadahnuća, poručio im je.

Na kraju sinode biskupi će svoje izvješće predati Papi. On ga može pretvoriti u svoj formalni dokument, apostolsku pobudnicu, ali i ne mora jer ga zaključci sinode ne obvezuju.

Vjerojatno najvažnije pitanje na skupu biskupa bit će o tome kako uključiti u crkveni život razvedene i ponovo građanski vjenčane. Njih Crkva smatra i dalje vjenčanima s partnerima iz prvog braka i uskraćuje im pričest.

Drugo osjetljivo pitanje su homoseksualci. Papa Franjo je u nedjelju na misi u svetom Petru rekao da je brak neraskidiva veza muškarca i žene i da na Crkvu ne smiju utjecati prolazni popularni trendovi. Pozvao je, međutim, da Crkva bude milosrdna i uključiva jer 'zatvorena crkvena vrata' izdaju i Crkvu i njezinu misiju i ona, umjesto da bude most, postaje prepreka.

Nastojanja da se Crkva otvori i refomira izazivaju nemir među konzervativcima koji ne žele mijenjati ono što smatraju fundamentalnim dogmama.

Vrh Katoličke Crkve, međutim, pod sve je većim pritiskom da djeluje jer sve veći broj ljudi iz njihova 'stada' u Europi i Americi ima problema s poštivanjem zabrane pobačaja, upotrebe kontracepcije, predbračnog seksa, razvoda ili istospolnih odnosa.

Suprotno, vjernici u Africi i Aziji, gdje je Katolička Crkva još uvijek u usponu, mnogo su konzervativniji, što znači da nema globalnog konsenzusa o reformama.