AMERIČKA POHVALA

Odnosi Kosova i Makedonije doprinos stabilnosti regije

19.10.2009 u 08:06

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u nedjelju su ‘toplo pozdravile’ uspostavu diplomatskih odnosa i utvrđivanje granice između Kosova i Makedonije, kao doprinos jačanju stabilnosti u jugostočnoj Europi.

‘SAD toplo pozdravlja uspostavu diplomatskih odnosa između Republike Kosova i Republike Makedonije, kao i uspješno dovršenu demarkaciju zajedničke granice’, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Američko Državno tajništvo odalo je priznanje čelništvu dviju zemalja za odlučnost u poduzimanju tog ‘značajnog koraka prema euroatlantskoj integraciji, kroz uspostavu dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne stabilnosti’.

U priopćenju se također ističe doprinos Međunarodnog civilnog ureda (ICO) u posredovanju kod dovršenja granične demarkacije, važnog elementa Ahtisaarijevog plana.

Ministri vanjskih poslova Kosova i Makedonije Skender Hyseni i Antonio Milošoski potpisali su u noći sa subote na nedjelju dokument o uspostavi diplomatskih odnosa između Kosova i Makedonije. Obje zemlje su najavile da će poduzeti potrebne korake za otvaranje svojih veleposlanstva i akreditiranje veleposlanika.

U subotu su parlamenti Kosova i Makedonije ratificirali sporazum o demarkaciji granice. Makedonija je priznala neovisnost Kosova 2008. ali je odbijala uspostaviti pune diplomatske odnose dok se ne riješi pitanje granice.
Sporazum je uslijedio nakon nekoliko mjeseci pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a i Europske unije.