UZ IRAK, IRAN I SIRIJU

Putin izvijestio Obamu da kreće u borbu protiv IS-a

27.09.2015 u 20:38

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je novu koaliciju u borbi protiv sunitske ekstremističke skupine Islamske države u nedjelju, dan uoči govora na Općoj skupštini UN-a, a Irak je potvrdio da će dijeliti obavještajne podatke s Rusijom, Iranom i Sirijom u borbi protiv IS-a, prenose agencije

'Predložili smo suradnju sa zemljama regije. Pokušavamo uspostaviti jedan koordinacijski okvir', kazao je Putin u intervjuu za američku mrežu CBS emitiranom u nedjelju.

Cilj je uspostava zajedničke platforme kao kolektivne akcije protiv terorista, rekao je ruski predsjednik, prenosi AFP.

'Osobno sam o tome izvijestio kraljevske kuće Saudijske Arabije i Jordana te SAD', dodao je Putin.

Uoči zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, u nedjelju su se sastali američki državni tajnik John Kerry i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Kerry je poručio da je ključno koordinirati sve napore usmjerene protiv Islamske države na Bliskom istoku, no Amerikanci su zabrinuti jer se to još ne događa.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je za Reuters spremnost da razgovara s Rusijom o njezinoj ulozi u Siriji. Također je naglasio da je nužna koordinacija u borbi protiv IS-a kako bi se izbjegao bilo kakav 'incident ili nesretni slučaj' između Rusa i vojnih snaga predvođenih SAD-om.

Koordinacijski centar na rotirajućoj bazi

Glasnogovornik iračke vlade najavio je u nedjelju da će pojačati napore u obavještajnom radu između četiriju država.

'To je koordinacijsko povjerenstvo četiriju zemalja na području vojnog obavještavanja, a u svrhu razmjene i analize informacija', rekao je Saad al-Hadithi, glasnogovornik vlade iračkog premijera Haidera Al-Abadija

Vojni diplomatski izvori u Moskvi kažu da bi bagdadski koordinacijski centar mogli na rotacijskoj osnovi voditi dužnosnici četiriju zemalja, Iraka, Irana, Sirije i Rusije počevši s Irakom, navodi ruska novinska agencija Interfax.

Povjerenstvo će se usredotočiti 'na nadzor kretanja terorista i smanjenje njihovih kapaciteta', rekao je al-Hadithi.

Rusija, koja je stari saveznik režima predsjednika Bašara al-Asada, uvelike je povećala svoju vojnu nazočnost na sjeveroistoku Sirije, rasporedivši trupe i borbene zrakoplove na jednom od uporišta al-Asada, a također je povećala isporuku oružja Damasku.

Ta je inicijativa pojačala zabrinutost Sjedinjenih Država i njihovih europskih saveznika.

Kritičari su pozvali američkog predsjednika Baracka Obamu da bude odlučniji u pitanju Bliskog istoka, pogotovo Sirije te drže da nedostatak američke jasne politike daje IS-u mogućnost širenja.

Moskva bi se mogla 'teoretski' priključiti američkoj koaliciji protiv Islamske države i Damaska i biti uključena u međunarodne napore da se pobijedi Islamska država ako bi vlada Bašara al-Asada u tome sudjelovala i ako bi se sve odvijalo uz mandat UN-a, prenijela je agencija Interfax.

Sirijski sukob, koji je počeo kao pobuna protiv Asada, pretvorio se u građanski rat u kojem sudjeluje više frakcija, od vladinih snaga, pobunjene oporbe, IS-a i Kurda.