PROZVANI STRANI ELEMENTI

20 mrtvih u napadu na elitnu iransku postrojbu

18.10.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Nekoliko visokih zapovjednika elitne postrojbe Revolucionarne garde, ideološke vojske iranskog režima, ubijeno je u nedjelju u samoubilačkom napadu u kojem je smrtno stradalo dvadeset osoba, naveli su iranski mediji. Samoubilački napad koji je izveden u Pišinu, gradu u blizini iransko-pakistanske grance najveći je napad izveden na Revolucionarnu gardu posljednjih godina, navodi AFP.

Prema pisanju novinske agencije Fars poginulo je dvadesetak osoba, a među njima i čelnici plemena pokrajine Sistan-Balučistan, dok je četrdesetak ljudi ranjeno. Riječ je o samoubilačkom napadu, javila je službena agencija Irna dodajući da je čovjek koji je nosio na sebi eksploziv izazvao eksploziju tijekom sastanka plemenskih vođa te pokrajine sa zapovjednicima Revolucionarne garde

Predsjednik parlamenta Ali Larijani
je u govoru u parlamentu koji je prenosila televizija potvrdio smrt visokih vojnih zapovjednika. "Teroristi žele poremetiti sigurnost u pokrajini Sistan-Balučistan. To pokazuje da oni ne žele razvoj pokrajine na gospodarskom planu", rekao je Larijani i dodao da će Revolucionarna garda svakako nastojati vratiti sigurnost u regiju. Iranska državna televizija pretpostavlja da je za napad odgovorna sunitska pobunjenička skupina, a Revolucionarna garda optužila je "strane elemente" povezane sa Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

"Strani elementi, a posebno oni povezani s globalnom arogancijom, sigurno su bili upleteni u ovaj napad", stoji u priopćenju Garde koje je prenijela državna televizija. Iran pojam "globalna arogancija" često koristi misleći na SAD.

Iransko stanovništvo (71 milijun) ima više od 90 posto šijita, ali u pokrajini Sistan-Balučistan na granici s Pakistanom i Afganistanom živi sunitska većina.

To je najnesigurnija iranska pokrajina i u njoj je velik broj pobunjenika i trgovaca droge.