NEMIRNA GRČKA

Studenti marširaju, naoružani napadači pucali na policijski bus

24.12.2008 u 07:44

Bionic
Reading

Stotine anarhista vikale su policajci, svinje, ubojice i marširale ulicama Atene u utorak, nekoliko sati nakon što je naoružani napadač otvorio vatru na autobus specijalne policije

Neidentificirani naoružani napadač pucao je na autobus koji je prevozio 19 policajaca, a stao je na semaforu. Bilo je to oko 17 sati, kraj sveučilišta u istočnome dijelu Atene.

Dva metka pogodila su autobus i probušila gumu, ali nitko nije ozlijeđen. Incident istražuju pripadnici protuterorističke policije.

Incident se dogodio nakon dvodnevna zatišja u najtežim grčkim neredima u više desetljeća. Sve je počelo kad je policija ubila 15-godišnjega Alexandrosa Grigoropoulosa.

Predstavnik policije koji je želio ostati anoniman rekao je da se vjeruje kako je pucano iz područja sveučilišta i to iz vojnoga oružja. Vlasti istražuju poziv koji je dosad nepoznata skupina Javno djelovanje uputila popularnoj grčkoj internetskoj stranici s vijestima. Ta je skupina tim pozivom preuzela odgovornost za napad na policijski autobus.

Protuvladine demonstracije traju već tri tjedna, a izazvalo ih je policijsko ubojstvo tinejdžera.