SASTANAK PARLAMENTARNIH ČELNIKA

Klaus potpisuje Lisabonski sporazum do 2010.?

17.10.2009 u 12:19

Bionic
Reading

Radni sastanak predsjednika parlamenata srednjoeuropskih zemalja na kojem se razgovaralo o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu i prometnu politiku u široj regiji, te o utjecaju što će ga na djelovanje nacionalnih parlamenata država članica EU-a imati primjena Lisabonskog ugovora, završen je u subotu ujutro u Ljubljani.

Na kraju drugog dana svog radnog sastanka predsjednici parlamenata tzv. regionalnog partnerstva te njihovi kolege iz Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, donijeli su i završni dokument kojim su pozdravili promjene što ih donosi Lisabonski ugovor.

Iako se rad sastanka odvijao iza zatvorenih vrata, iz redova jedne od delegacija doznaje se da je predsjednik češkog parlamenta najavio kako će češki predsjednik Vaclav Klaus Lisabonski ugovor potpisati do mjeseca siječnja iduće godine.

Na dvodnevnom radnom sastanku, uz predsjednike parlamenata Slovenije, Slovačke, Austrije, Mađarske, Češke, Poljske, Bugarske i Rumunjske, sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić

Lisabonski ugovor naime uvodi mehanizme kontrole načela subsidijarnosti što znači da se nacionalni parlamenti država članica jače uključuju u prihvaćanje odluka EU-a, odvojeno od njihove suradnje sa svojim nacionalnim vladama.

Kako je u svom istupu rekao predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar, to bi rješenje trebalo na višu razinu postaviti i demokratsku legitimnost cijele integracije, uspostaviti institucionalnu ravnotežu između odlučivanja u državama članicama i odlučivanja u europskim ustanovama.

U raspravi koja se odvijala iza zatvorenih vrata sudjelovao je i Bebić, koji je u svom govoru kolegama iz država članica EU-a rekao da Lisabonski ugovor ima posebno značenje za Hrvatsku u svjetlu skorašnjeg završetka pristupnih pregovora o punopravnom članstvu.

"Lisabonski ugovor otklanja mnoge dvojbe vezane uz prijam novih članica a nacionalnim parlamentima na osnovi načela subsidijarnosti daje niz novih ovlasti", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Bebić je naglasio da će i Hrvatski sabor u sklopu priprema za ulazak Hrvatske u EU promijeniti svoj poslovnik, kako bi i hrvatski nacionalni parlament ubuduće mogao pokrivati nove ovlasti što ih dobijaju nacionalna zakonodavna tijela.

U tom smislu, Bebić je najavio da će se ojačati uloga Odbora za europske integracije.

"Naša je najveća želja da se na kraju dugotrajnog procesa pregovora ravnopravno uključimo u raspravu o europskoj budućnosti. Na kraju krajeva, europska budućnost je i naša budućnost", rekao je Bebić.