MIROVNA KONFERENCIJA

Mesić u Sarajevu: Dayton treba mijenjati

21.09.2015 u 13:57

Bionic
Reading

Daytonski sporazum, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni Hercegovini, valjalo bi mijenjati jer on ne može odgovoriti izazovima s kojima se ta zemlja danas suočava, no u sadašnjem su trenutku izglednije njegove postupne preinake nego temeljita izmjena, ocjena je sudionika konferencije posvećene dvadesetoj obljetnici mira u BiH, koja je u ponedjeljak održana u Sarajevu

Na konferenciji, koju je organizirala Bosna Bank International (BBI) u suradnji s malezijskom zakladom za globalni mir Perdana i Malezijsko-bosanskim poslovnim vijećem, sudjelovali su i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i nekadašnji malezijski premijer Mahatir Mohamad.

Govoreći na konferenciji Izetbegović je kazao kako bi 'racionalniji' pristup Daytonu mogao biti rješenje za otklanjanje trenutačnih blokada s kojima je BiH suočena.

'Izgledniji je racionalniji pristup i drugačija praksa u sagledavanju odnosa u BiH te unutarnja evolucija kroz sazrijevanje demokratskih snaga', kazao je Izetbegović

Po njegovu mišljenju bi neka vrsta nadogradnje Daytona bila najlakše izvediva kroz proces europskih integracija odnosno bržim integriranjem BiH u Europsku uniju.

Upozorio je kako u postojećim okolnostima ne treba očekivati brzu promjenu unutarnjeg ustroja BiH.

Bivši hrvatski predsjednik Mesić, koji je poznat kao odlučan zagovornik promjene Daytona, to je ponovio i u ponedjeljak.

'Nema napretka ako ne dođe do odustajanja od podjela na dva entiteta koji su svjesno priznanje rata i nastali su na ratnim zločinima i etničkom čišćenju', kazao je Mesić.

Po njegovu sudu, rješenje su multietnički entiteti koji će jamčiti jednaka prava svima koji u toj zemlji žive, no misli i kako bi trebalo odlučnije reagirati prema onima koji niječu mogućnost funkcioniranja BiH kao države.

'Na žalost ima onih u BiH koji su na odgovornim dužnostima, a ne priznaju BiH. Međunarodni instrumenti moraju biti takvi da njih isključe iz politike u BiH', kazao je Mesić.

Mahatir Mohamad pozvao je političare i građane BiH da se odmaknu od prošlosti te da na temelju grešaka iz prošlosti izvuku pouke kako živjeti zajedno u društvu koje će napredovati.

Podsjetio je na primjer Japana i Njemačke kao država koje su danas sinonim napretka, postigavši to na temelju unutarnje solidarnosti ali i široke suradnje s drugim državama.