HUMAN RIGHTS WATCH:

Istraga potvrdila: Makedonska policija tukla izbjeglice, pa i djecu

Bionic
Reading

Makedonska policija maltretirala je migrante i azilante fizički i verbalno na granici i u pritvoru, priopćio je Human Rights Watch, prenosi Al Jazeera Balkans

Izvještaj pod naslovom 'Kao da nismo ljudska bića: Policijska brutalnost prema migrantima i azilantima u Makedoniji' govori o ponašanju policijskih službenika u centru Gazi Baba između lipnja 2014. i srpnja 2015. te činjenici da vlasti nisu istražile navode o brutalnosti ni kaznile odgovorne.

'Očigledno je da Makedonija ima problem s policijskim nasiljem protiv azilanata i migranata', rekla je Emina Ćerimović iz Human Rights Watcha, navodeći i to da su migranti i azilanti proizvoljno pritvarani u nehumanim i ponižavajućim uvjetima u centru Gazi Baba.

'To se neće promijeniti osim ako makedonske vlasti ne počnu detaljno istraživati navode o policijskom maltretiranju migranata i azilanata te pozovu sve počinitelje na odgovornost', kaže Ćerimović.

Human Rights Watch je razgovarao s 64 azilanta i migranta, među kojima je i sedmero djece, na različitim lokacijama u Srbiji i Makedoniji.

Mnogi azilanti i migranti, među kojima i troje djece, kazali su da ih je makedonska policija maltretirala, pogotovo na granici s Grčkom i u centru Gazi Baba.

Opisali su kako ih je policija tukla palicama, šakama, udarala nogama i vrijeđala prilikom privođenja.

U nekim slučajevima policajci u kordonu udarali su migrante i azilante palicama po leđima, ramenima i glavama.

Human Rights Watch je pozvao makedonsku vladu da hitno zaštiti migrante i izbjeglice, ne zatvara ih proizvoljno te da istraži navode o policijskoj brutalnosti i kazni počinitelje.

Makedonske vlasti kazale su za HRW da su pokrenule disciplinski postupak protiv petero čuvara u centru Gazi Baba, a jedna je osoba suspendirana.

Nisu pokrenute disciplinske mjere protiv pripadnika granične policije.