IZBJEGLICE U OČAJU

'Probat ćemo preko Hrvatske doći do Njemačke'

15.09.2015 u 16:51

Bionic
Reading

Izbjeglice koje žele dobiti azil u Europskoj uniji mogli bi potražiti novu rutu nakon što je Mađarska u potpunosti onemogućila ulazak na svoj teritorij, rekla je u utorak glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming, a izbjeglice i aktivisti predlažu preko Hrvatske i Slovenije

Fleming je napomenula kako je njezina agencija u kontaktu s nekolicinom zemalja koje nije željela imenovati ni reći o kojim bi rutama mogla biti riječ.

"Apsolutno smo u kontaktu s raznim zemljama oko mogućih kriznih situacija i UNHCR je spreman djelovati i pomoći tim zemljama najviše što može", rekla je Fleming, ocijenivši da će "to biti jednako teško kao što je bilo u Makedoniji i Grčkoj".

Vijesti o restrikcijama na mađarskoj granici vjerojatno su se proširile poput požara društvenim mrežama pa je za očekivati da neki migranti već imaju alternativne planove. Srbija, u kojoj je nakon mađarskih mjera ostalo nekoliko tisuća migranata, graniči s Rumunjskom i Hrvatskom, koje su članice Unije, iako nisu dio schengenskog prostora. No Hrvatska graniči sa Slovenijom, koja je u shengenu, pa bi to mogao biti jedan od alternativnih putova bliskoistočnih migranata.

Možda ćemo probati kroz Hrvatsku, pa Sloveniju i od tamo do Beča i Njemačke", rekao je Reutersu Enad, jedan od izbjeglica iz Damaska. "Ne znam je li to dobar plan, ali moramo probati", dodao je.

Nakon što je Mađarska u utorak zaprijetila kaznama zatvora za ilegalne prelaske granice aktivisti za pomoć migrantima započeli su im dijeliti karte na kojima su ucrtane alternativne rute preko Hrvatske. Akciju koordinira Facebook skupina "Avoid Hungary - migration news".

Reuters prenosi izjavu zamjenika ravnatelja hrvatske policije Zlatka Sokolara da državnu granicu nadzire 6000 policajaca i da Hrvatska može zbrinuti 3000 izbjeglica iako on očekuje da se većina, nakon što budu popisani, neće zadržavati u Hrvatskoj, nego će nastaviti put na sjever.

UNHCR očekuje smanjenje broja tražitelja azila pred mađarskom granicom, ali smatra da se priljev migranata neće smanjivati sve do studenoga, kad će se pogoršati vremenski uvjeti za prelazak Sredozemlja.

Glasnogovornik UNHCR-a u Mađarskoj Erno Simon ocijenio je da su dijelovi novih mađarskih zakona o granici "doista uznemirujući" te da je razdoblje od nekoliko sati, u kojem Mađarska ubuduće namjerava rješavati zahtjeve za azilom, "doista kratko" za tako složene slučajeve.

"Mnoge pojedinosti novih zakona stvarno su zabrinjavajuće", izjavio je Simon za Reuters.