KAOS NA GRANICI

Mađarska zatvorila granicu, već uhićeno 15-ak izbjeglica

15.09.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Srbijom se trenutačno kreće oko tisuću izbjeglica, a sinoć ih je oko 1.200 stiglo iz Grčke preko Makedonije u pretprihvatni centar na Miratovačkom polju, objavile su vlasti suočene s teškom situacijom od utorka, otkako Mađarska primjenjuje novi zakon o imigracijama i uhitila je prve izbjeglice, prema izvještavanju beogradskih medija

Beogradski elektronički mediji javljaju da je mađarska policija uhitila skupinu od 15-ak izbjeglica koji su pokušali ilegalno prijeći granicu te da im slijedi suđenje uz prijetnju kaznom do tri godine zatvora, propisanom novim zakonima koji se prema migrantima primjenjuju od ponoći.

Povjerenstvo za izbjeglice i migracije procjenjuje da se na granici s Mađarskom, na dijelu oko pruge te uz granični prijelaz Horgoš, nalazi između 300 i 500 migranata, a u humanitarnom prihvatnom centru u Kanjiži evidentirano ih je pedesetak.

U prihvatnom centru u Preševu boravi 500 migranata, u Beogradu ih je najmanje 300, mada je taj broj neslužbeno veći.

Prema ranijim najavama, sljedećeg tjedna može se očekivati novi val izbjeglica koji su morskim putem stigli u Grčku - između 20.000 i 23.000 ljudi.

Mađarska i Srbija različito o zakonima o izbjeglicama

Za sada nema dovoljno pouzdanih podataka o tome kako se na Srbiju reflektira primjena strogih mađarskih zakona o migrantima.

'Migranti koji ne uspiju prijeći mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će se vratiti u Srbiju i boraviti u prihvatnim centrima, ali oni koji uđu u Mađarsku, a budu vraćeni u Srbiju – neće biti prihvaćeni', izjavio je kasno sinoć u Horgošu srpski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

Vulin je objasnio da migranti koji prijeđu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga budu silom vraćeni u Srbiju - neće biti prihvaćeni.

'Nikoga na silu nećemo zadržavati na našem teritoriju i samim tim nećemo dopustiti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na naš teritorij', rekao je Vulin.

Državni tajnik u ministarstvu rada i socijalne skrbi Nenad Ivanišević bio je još oštriji, rekavši da Srbija neće prihvatiti izbjeglice koje Mađarska bude htjela vratiti, po cijenu da i Srbija rasporedi svoju vojsku na granici.

'Zna se što je readmisija. Primat ćemo ljude i prema readmisiji. Ljude koji su prešli u Mađarsku nećemo primiti, po cijenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbjeglica koji Mađarska vraća. To je naše stajalište od danas i to svi trebaju znati', rekao je Ivanišević.

Istodobno, s druge strane granice stigla je poruka glasnogovornika vlade u Budimpešti Zoltana Kovacsa da Srbija i Mađarska imaju jasne obveze prema međunarodnim propisima i prema bilateralnom sporazumu o readmisiji te da Mađarska neće primiti tražitelje azila koji ulaze iz Srbije ako prethodno od srpskih vlasti nisu zatražili azil.

'Budući da su međunarodni propisi takvi, stvari će tako i funkcionirati', rekao je Kovacs na pitanje novinara hoće li Mađarska odbiti primiti takve izbjeglice.

I mađarski premijer Viktor Orban poručio je ranije da će, slijedom novih zakonskih propisa, od ponoći velik broj zahtjeva za azil biti odbijen.

'Ako se netko izjasni kao izbjeglica, nakon što nije podnio zahtjev za azil u Srbiji, njegov zahtjev bit će odbijen u Mađarskoj jer je Srbija sigurna zemlja', rekao je Orban.

Beogradski mediji oštro kritiziraju mađarskog premijera

Izvjestitelji Radio-televizije Srbije (RTS) s mađarsko-srpske granice na prijelazu Roszke-Horgoš javili su jutros da je na srpskoj strani nekoliko stotina migranata, a na mađarskoj gotovo da ih nema, ali i da postoji skupina migranata koji se ne žele registrirati.

Mađarsko-srpska granica zatvorena je s mađarske strane na pruzi Subotica-Szegedin te je jučer poslijepodne postavljen vagon s bodljikavom žicom. Bio je to posljednji prolaz koji su na tom dijelu granice izbjeglice mogli koristiti.

Beogradski tisak u utorak vrlo je oštar prema Mađarskoj, napose prema njenu premijeru Viktoru Orbanu, oštro kritizirajući njegovu vladu i stroge zakone prema migrantima, za koje se ocjenjuje 'da u Europi nisu viđeni još od Drugog svjetskog rata', aludirajući na propise njemačkih vlasti pod Hitlerom.

U Mađarsku u ponedjeljak ušlo rekordnih 9.380 izbjeglica

Mađarska policija objavila je da je u zemlju u ponedjeljak ušao rekordan broj od 9.380 izbjeglica, prije nego što su na snagu stupili pooštreni propisi.

Prolaz izbjeglica iz Srbije prema Mađarskoj u utorak je potpuno blokiran jer su mađarske vlasti pooštrile propise, nastojeći na taj način spriječiti priljev izbjeglica.

Po riječima očevidaca, mađarska policija zabranila je ulazak u zemlju oko ponoći.

Unatoč kontroli na granici s Austrijom, u Njemačku je u ponedjeljak vlakom ušlo 4.527 tražitelja azila, izvijestila je u utorak savezna policija.

Njihovim dolaskom broj tražitelja azila koji su stigli u Njemačku vlakovima od početka mjeseca narastao je na 91.823, rekla je glasnogovornica policije u Potsdamu.