POTPUNO ZAKLJUČAVANJE

Mađarska zatvorila i zračnu granicu sa Srbijom

14.09.2015 u 21:29

  • +11

Izbjeglice

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Laszlo Balogh

Bionic
Reading

Mađarska je zatvorila svoj zračni prostor u 20 kilometara dugom pojasu prema granici sa Srbijom i na visini od 1350 metara, objavila je Nacionalna agencija za promet u ponedjeljak, a UN je izrazio zabrinutost zbog ograde koju je Mađarska podignula prema Srbiji jer time može ograničiti prava ljudi koji traže azil

Zatvaranje zračnog prostora stupilo je na snagu u ponoć 10. rujna i cilj je mjere omogućiti policiji, vojsci i hitnoj službi da se sigurno koriste zračnim prostorom za obavljanje svojih zadaća povezanih s upravljanjem migrantske krize, navodi se u priopćenju.

Zatvaranje zračnog prostora ostaje na snazi do nove obavijesti i neće se odraziti na redovite međunarodne putničke letove, navodi se.

Glasnogovornik Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) Erno Simon rekao je da ta organizacija "priznaje pravo svake zemlje da zaštiti svoje granice alatima i metodama koje smatra potrebnima", ali je "vrlo važno" da se ne nameću ograde ljudima koji bježe pred ratom i progonom, rekao je.

Mađarska je u ponedjeljak zatvorila glavni granični prijelaz prema Srbiji.