UPOZORENJA EU POLITIČARA

Uz domino efekt na granicama, na pomolu je kolaps Schengena

14.09.2015 u 10:55

Bionic
Reading

Dok se mađarska vojska raspoređuje na granici sa Srbijom, Njemačka je uvela granične kontrole na granici s Austrijom, odakle izbjeglice s Bliskog istoka pristižu u rekordnim brojevima. U Mađarsku je u nedjelju ušlo rekordnih 5.809 izbjeglica, objavila je u ponedjeljak mađarska policija, dan prije nego što Budimpešta uvede strogu kontrolu granice sa Srbijom

Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova njemačke pokrajine Bavarske, kazao je u ponedjeljak da će privremene granične kontrole na granici s Austrijom, uvedene u nedjelju poslijepodne, ostati na snazi 'najmanje tjednima', dok se Njemačka suočava s najvećim priljevom izbjeglica do sada. Glasnogovornik njemačke policije na granici s Austrijom rekao je da je od uvođenja granične kontrole uhićeno oko 30 krijumčara i oko 90 migranata.

S tisućama izbjeglica koje svakodnevno pristižu Njemačka poručuje da dostiže svoje granice te je odlučila u nedjelju poslijepodne privremeno uvesti granične kontrole kako bi zaustavila poplavu ljudi.

'Treba nam stroža kontrola općenito, jer smo u posljednjih nekoliko dana ustanovili da mnogi na ovom putu nisu zapravo izbjeglice', izjavio je ministar unutarnjih poslova za radio Bayern 2. Ispostavilo se, dodao je, da svatko posljednjih dana govori da je Sirijac.

U međuvremenu, željeznički promet između Austrije i Njemačke otvoren je u ponedjeljak ujutro, izuzev linije za Muenchen, koja je zatvorena zbog mnoštva na željezničkim tračnicama, kazala je glasnogovornica austrijskih željeznica OeBB.

Autocesta koja povezuje Austriju i Mađarsku bila je privremeno zatvorena u oba smjera na granici, gdje su tisuće migranata provele noć s nedjelje na ponedjeljak čekajući nastavak puta prema krajnjoj destinaciji - Njemačkoj. Austrijski ASFINAG, tvrtka koja upravlja cestama, priopćila je u ponedjeljak da je cesta ponovno otvorena. Izbjeglice koje pristižu u Austriju iz Mađarske autobusima se prebacuju do Beča, javlja Reuters.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn rekao je za njemački radio da razumije odluku Njemačke, ali i da je važno da uvođenje granične kontrole ostane privremena mjera.

'Svi moramo voditi računa da ovo ne rezultira domino efektom i stvarnim kolapsom Schengena', kazao je Asselborn.

Pozvao je ministre unutarnjih poslova država članica Europske unije, koji se danas sastaju u Bruxellesu, da donesu konkretne odluke o tome kako raspodijeliti oko 160.000 tražitelja azila širom EU-a.

Nisu svi u Njemačkoj uvjereni da će djelomično zatvaranje granice poboljšati situaciju na terenu.

'Ove mjere neće uvesti više reda nego daleko više kaosa', kazala je Katrin Goering-Eckhardt, čelnica oporbenih Zelenih dodajući da će privremene blokade doprinijeti pogoršavanju situacije za sve one koji trenutno čekaju na drugoj strani granice.