ODGOVOR KOMISIJE PLENKOVIĆU

'Europska unija nije nadležna za granična pitanja'

04.09.2015 u 16:42

Bionic
Reading

Iz pisanog odgovora potpredsjednika Komisije Timmermansa na pitanje HDZ-ovog zastupnika Andreja Plenkovića razvidno je to da Komisija razgraničenje između Hrvatske i Slovenije smatra pitanjem između dvije države članice koje nije u nadležnosti Unije, ali je - kao posrednik pri sklapanju Arbitražnog sporazuma 2009. i ako to zatraže Hrvatska i Slovenija - spremna pomoći u rješavanju spora u interesu pravne sigurnosti te neometane i jasne primjene prava Unije u objema državama članicama, objavili su iz Ureda hrvatskog europarlamentarca Andreja Plenkovića

Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, uputio je prioritetno pitanje Europskoj komisiji 23. srpnja vezano uz informacije o zabrinjavajućim i nedopuštenim aktivnostima Slovenije i člana Arbitražnog suda Sokolca u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije. Navodeći činjenice i istaknuvši da su i Vijeće i Komisija od samog početka uložili značajne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, Plenković se zanimao koje će mjere poduzeti ako se pokažu točnim navodi o grubom protupravnom djelovanju člana Suda i slovenske strane u sporu, čime bi cijeli arbitražni postupak bio doveden u pitanje, navodi se iz njegova ureda.

U odgovoru potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa 4. rujna stoji: 'Komisija podsjeća da je Arbitražni sud uspostavljen 2009. međunarodnim sporazumom između Hrvatske i Slovenije radi rješavanja spora o otvorenoj granici između dviju država. Europska unija nije stranka u tom sporazumu ni arbitražnom postupku. Komisija je samo djelovala kao posrednik kako bi pomogla u uspostavi tog postupka.

Uspostava granice između država članica ne spada u nadležnosti koje su Uniji dodijeljene ugovorima. Međutim, Komisija pozorno prati taj proces, uključujući nedavne događaje, i u bliskoj je suradnji s predmetnim državama članicama. Komisija je više puta izrazila svoju punu potporu postupku nagodbe i svoju spremnost da posluša obje stranke te da, ako to zatraže Hrvatska i Slovenija, poduzme bilo koju mjeru u okviru svojih ovlasti kojom se može olakšati nastavak tog postupka s obzirom na to da je rješavanje spora u interesu pravne sigurnosti te u interesu neometane i jasne primjene prava Unije u objema državama članicama', objavili su iz ureda europarlamentarca.

Komentirajući odgovor Timmermansa, Plenković je izjavio: 'Cijenim spremnost Komisije da pomogne u rješavanju spora, ali ističem kako je riječ o bilateralnom pitanju koje dvije ravnopravne države članice Europske unije trebaju riješiti na temelju međunarodnog prava. Nakon što je arbitraža zbog protupravnog ponašanja slovenske strane nepovratno kompromitirana te slijedom zaključka Hrvatskog sabora koji je jasno odlučio o povlačenju Hrvatske iz arbitraže, očekujem da i Arbitražni sud realno sagleda nove okolnosti i razmisli o svrhovitosti nastavka svog rada.'