KAOS U MAĐARSKOJ

Orban napao Njemačku; bivši premijer prima izbjeglice

03.09.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Bivši mađarski premijer Ferenc Gyurcsany, koji trenutno predvodi oporbenu Demokratsku koaliciju, pruža utočište izbjeglicama u vlastitom domu, izvijestio je mađarski portal atv.hu. Njegov pothvat sastavni je dio inicijative koju je pokrenula lokalna skupina volontera, u čijim se domovima dnevno izmjenjuju izbjegličke obitelji

Mađarski portal kontaktirao je s bivšim premijerom nakon što je naišao na videosnimku koja ga prikazuje u odlasku sa željezničkog kolodvora Keleti u Budimpešti.

Gyurcsany je potvrdio da je dvije noći zaredom primio izbjeglice u svom domu.

Noć kod bivšeg premijera prvo je provela 10-člana sirijska obitelj, a potom i šesteročlana sirijsko-kurdska grupa. Dodao je da je izbjeglicama dao večeru i doručak, a dok su spavali, njihova se odjeća prala u stroju za pranje rublja.

Orban: izbjeglička kriza je njemački problem, a ne europski

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da izbjeglička kriza nije europski, nego njemački problem jer svi izbjeglice žele u Njemačku.

'To nije europski problem, to je njemački problem', rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

'Nitko ne želi ostati u Mađarskoj, Slovačkoj, Estoniji ili Poljskoj. Svi žele u Njemačku', dodao je Orban, u Bruxellesu izložen oštrim kritikama zbog podizanja žičane ograde na granici sa Srbijom kako bi spriječio ulazak izbjeglica u zemlju.

Govoreći o kaosu koji posljednjih dana vlada u Budimpešti, u kojoj su brojni izbjeglice zaustavljeni na glavnom željezničkom kolodvoru na putu prema Njemačkoj, Orban je rekao da je tu riječ o tome da su njemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Werner Fayman rekli kako nijedan izbjeglica ne smije napustiti Mađarsku, a da ne bude registriran.


Ksenofob na djelu

'Naša je zadaća da ih registriramo i mi to radimo. Predsjedniku Schulzu sam rekao da Mađarska čini sve što je moguće kako bi poštovala zakone', rekao je Orban.

'Sramota je to što se događa, ovaj kaos, to nije europski', rekao je Orban, dodajući da nije u redu to što ljudi dolazeći na željeznički kolodvor uzvikuju ime njemačke kancelarke i prisiljavaju mađarsku policiju da ih pusti izvan zemlje bez registracije.

Orban je pozvao izbjeglice da ne dolaze u Mađarsku jer je to riskantno i Mađarska ih ne može primiti. Najavio da će do sredine rujna donijeti propise kako bi mogla kontrolirati situaciju s priljevom izbjeglica.

Orban je u kolumni koju je u četvrtak objavio u njemačkom dnevniku Franfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ) napisao da priljev izbjeglica ugrožava kršćanski identitet Europe.

'Ne treba zaboraviti da su oni koji dolaze predstavnici duboko različite kulture od europske. U većini slučajeva to nisu kršćani, nego muslimani. To je važno pitanje jer Europa i europski identitet imaju kršćanske korijene', napisao je Orban.

Na to mu je neizravno odgovorio Donald Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare. 'Htio bih naglasiti da za mene biti kršćanin u javnosti, u socijalnom životu, znači imati obvezu prema svojoj braći u nevolji. Biti kršćanin znači biti spreman na solidarnost i za kršćanina to nije pitanje rase ili religije', rekao je Tusk.