POMLAĐENA VOJNA VELESILA

Zvijezde parade su rakete 'ubojice Amerikanaca'

03.09.2015 u 18:00

  • +14

Kina vojnom paradom slavi 70 godina pobjede u Drugom svjetskom ratu

Izvor: Reuters / Autor: Andy Wong

Bionic
Reading

Glavne zvijezde netom održane velike vojne parade kineske vojske u Pekingu tri su interkontinentalne balističke rakete koje mogu dosegnuti američke vojne baze na otoku Guamu

U Pekingu je prije nekoliko sati završena svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i pobjede kineskog naroda u narodnooslobodilačkom ratu protiv Japana.

Parada u glavnom gradu najmnogoljudnije države održana je pred 20 šefova država i vlada, uz sudjelovanje gotovo 12.000 vojnika, a pažnju vojnih analitičara privuklo je 10 najnovijih oružja iz arsenala vojske koja broji gotovo dva milijuna vojnika.

Parada na Trgu nebeskog mira u kojoj su prikazana najveća dostignuća u vojnoj tehnologiji pokazala je rastuću vojnu moć Kine i odlučnost službenog Pekinga u nakani da postane vodeća sila Azije.

Balistička raketa koja traži nosače zrakoplova

Glavnu pažnju vojnih stručnjaka širom svijeta privukla je balistička raketa DF21D, takozvani 'ubojica nosača aviona' čiji je domet oko 1.450 kilometara. Kinezi, koji su tu raketu prvi puta javno pokazali, tvrde da je to najbrža protubrodska raketa na svijetu.

Zapadnim analitičarima prvi put je prikazana i interkontinentalna balistička raketa DF26 čiji domet premašuje 4.000 kilometara. Taj projektil prozvan je 'ubojicom Guama' budući da se na tom otoku nalazi američka vojna baza najbliža Kini.

Okupljeno mnoštvo prvi je put moglo uživo vidjeti i interkontinentalnu raketu DF-5B koja može nositi tri bojeve glave dometa 15.000 kilometara.

Zrakoplovnu komponentu, pored ešalona već viđenih nadzvučnih lovaca domaće proizvodnje, činili su i jurišni helikopteri WZ-19 koji postižu krstareću brzinu od 245 km/h, uz maksimalni operativni let u trajanju od tri sata bez punjenja goriva.


Prikazani su i transportni avioni Y-9 koji zbog svoje polivalentnosti Kinezi zovu radnim konjem ratnog zrakoplovstva. Tu je i strateški nuklearni bombarder H-6K dugog doleta koji može napadati prateće borbene skupine američkih nosača aviona te primarne ciljeve u Aziji.

Čast kopnene vojske branili su prikazani oklopni transporteri i tenk ZTZ-99A kalibra topa 125 milimetara koji u minuti može ispaliti osam projektila uz pomoć automatskog punjača.


Borbeno oklopno vozilo ZTL-09 može se pohvaliti topom kalibra 105 mm koji uspješno uništava oklopna vozila na dometu od dva kilometara. Tu je i oklopni transporter ZBD-04 koji nudi potpunu zaštitu pješačkim postrojbama na bojišnici.

Novost u ratnoj mornarici je raketa kratkog dometa HQ-10/FL-3000N koja će se uvesti u standardno naoružanje kineskih razarača i fregata.

Valja napomenuti kako je prije samog početka parade govor održao kineski predsjednik Xi Jinping, naglasivši kako je 'rat Damoklov mač koji još uvijek visi nad ljudskom vrstom', ali i dodajući kako kineska vojska u još uvijek nepoznatom roku demobilizirati 300.000 časnika i vojnika.