STRIJELJANJE 200 HRVATA

Sireta odbacio optužbe za zločin na Ovčari

23.12.2008 u 17:33

Bionic
Reading

Pred Okružnim sudom u Beogradu na početku odvojena suđenja za ratni zločin na Ovčari optuženi Damir Sireta odbacio je navode optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u strijeljanju 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara

BEOGRAD - "Ne priznajem kazneno djelo i ne osjećam se krivim", izjavio je Sireta, dodavši kako "nikad nije bio ni na Ovčari, ni na Grabovu, jer nije imao potrebe za tim".

Optuženi je kazao kako je bio u odredu "Petrova Gora" kojim je zapovijedao Miroljub Vujović, komu se s još 17 pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara sudi za zločin na Ovčari pred istim sudskim vijećem.

On je rekao da je 18. studenog 1991. evakuirana bolnica u Vukovaru i da taj datum pamti jer je "dao intervju jednoj televiziji". Dodao je kako je "nakon dan ili dva otišao u Novi Sad i ondje bio mjesec dana".

Sireta je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne obrane (TO) Vukovara, koja je bila u sastavu tadašnje JNA, bio u streljačkom vodu koji je strijeljao 200 hrvatskih zarobljenika na jami Grabovo na Ovčari kod Vukovara noću između 20. i 21. studenog 1991.

Za zločin na Ovčari od ožujka prošle godine vodi se ponovljen postupak protiv 18 pripadnika TO-a, pošto je u prosincu 2006. Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i suđenje vratio na početak.

Sireta je uhićen u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja ove godine izručen je Srbiji.

Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo u Vukovaru 1991.

Suđenje se nastavlja 23. veljače 2009. saslušavanjem prvih svjedoka u postupku.