'NEJASNE NAMJERE'

Kineski ratni brodovi uz američku obalu tijekom Obaminog posjeta

03.09.2015 u 09:17

Bionic
Reading

Pet kineskih ratnih brodova plovilo je međunarodnim vodama Beringova mora dok je američki predsjednik Barack Obama bio u višednevnom posjetu američkoj saveznoj državi Aljasci, objavio je u srijedu Pentagon

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis kaže kako je to prvi puta da su kineski brodovi doplovili u to područje, prema američkim saznanjima. 'Poštujemo slobodu svih zemalja da plove vojnim brodovima kroz međunarodne vode u skladu s međunarodnim pravom', kazao je Davis.

Dva dužnosnika američkog ministarstva obrane kazala su kako je SAD utvrdio da se radi o pet brodova - jednom za amfibijsko djelovanje, jednom za popunu gorivom i tri borbena jedinice, ne ulazeći u pojedinosti o tipu plovila.

Nijedan od kineskih brodova nije postupao neprofesionalno ili protuzakonito, kazali su američki dužnosnici dodajući da je SAD postao svjestan njihove prisutnosti prije nekoliko dana. Pentagon prati kretanje tih brodova 'no njihova namjera još nije jasna', objavila je Bijela kuća.

Oko 12.000 vojnika, 500 vozila i oko 200 aviona i helikoptera sudjeluje danas u vojnom mimohodu u Pekingu kojim se obilježava 70. obljetnica japanske kapitulacije.