GUŽVA U BUDIMPEŠTI

Proboj izbjeglica prema kolodvoru: 'Sloboda, sloboda!'

02.09.2015 u 12:12

Bionic
Reading

Stotinjak izbjeglica prosvjedovalo je u srijedu ujutro ispred željezničkog kolodvora u Budimpešti dok je policija sprečavala njih oko 2.000 da se ukrcaju u vlakove za Austriju i Njemačku. Dio ih se pokušava probiti kroz gužvu i policijsku blokadu uzvikujući: 'Sloboda, sloboda!'

Ukupno je oko tisuću ljudi mahalo svojim kartama. Viču i: 'Njemačka, Njemačka!' Nakon kraće gužve većina ih je odustala od proboja te su posjedali oko zapreka koje je podigla policija na ulazu u kolodvor.

Pred policajcima su organizirali i lažne sprovode, na kojima pokazuju svoju djecu kao žrtve rata, a na komadima kartona koje nose na njemačkom jeziku napisano je: 'Molimo vas, i mi smo ljudi'.


Između 100 i 150 prosvjednika tražilo je da im se dopusti da otputuju u Njemačku. Oko 600 muškaraca, žena i djece, podrijetlom većinom iz Sirije, Iraka ili Afganistana, okupilo se ispred kolodvora Keleti, a oko 1.200 njih nalazi se unutar kolodvora, u 'tranzitnoj zoni'.

U utorak su vlasti evakuirale Keleti nakon što se oko 500 migranata pokušalo ukrcati u posljednji vlak za Beč. Kolodvor je ponovno otvoren, ali je od tada zabranjen pristup izbjeglicama.