OSVETA ZA POMOĆ ISILU?

U Bagdadu oteto 18 Turaka, sumnja se na Šijite

02.09.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Osamnaest Turaka zaposlenih u tvrtki angažiranoj na gradilištu nogometnog stadiona u Sadr Cityju, šijitske četvrti na sjeveru Bagdada, oteto je u srijedu, objavili su irački sigurnosni dužnosnici

Policijski časnik izjavio je da su svih 18 Turaka oteli naoružani i maskirani napadači u kamionetu. Među otetima su tri inženjera kao i zaposlenici uprave tvrtke te radnici. Napadači nisu identificirani.

Motiv bi mogao biti političke prirode jer je Sadr City uporište šijitskih provladinih paravojnih snaga koje se bore protiv sunitske ekstremističke skupine IS koja se prošle godine domogla velikih dijelova iračkog teritorija.

Šijiti, koji čine većinu stanovnika Iraka, te Kurdi sumnjiče Tursku da pomaže Islamsku državu, u kojoj dominiraju sunitski Arapi.

Podsjetimo, Turke su u Iraku bili svojedobno oteli i pripadnici Islamske države, ali su pod tajanstvenim okolnostima svi pušteni.

Bila je to najopširnija i dosad najuspješnija akcija oslobađanja taoca, a odigrala se prije nešto više od godinu dana. Tada su turski obavještajci sretno vratili 49 talaca koje su u lipnju prošle godine oteli pripadnici Islamske države u sjevernoiračkom gradu Mosulu.

Među taocima je bilo turskih diplomata, vojnika i djece koji su oteti u turskom konzulatu. 

Turska, koja je kao članica NATO saveza formanlo neprijatelj Islamske države, zanijekala je da je platila ikakvu otkupninu za oslobađanje tih 49 osoba koje su tri mjeseca držali u zarobljeništvu pripadnici Islamske države. Prema izvješćima službene Ankare, nijedna strana država nije sudjelovala u operaciji oslobađanja niti je bilo sukoba s militantima Islamske države tijekom operacije.

Čitava akcija koju je naredio turski predsjednik Erdogan i danas je obavijena velom tajni, a jedino što je procurilo u javnost jest podatak kako je turska obavještajna služba MIT odmah nakon vijesti o otmici locirala teroriste i pratila svaki njihov korak, kao i učestala premještanja otetih Turaka.

Turska je nedavno izvršila simbolične napade na Islamsku državu, ali je istodobno žestoko bombardirala položaje Kurda u Siriji. Kurdi su saveznici Šijita u borbi protiv Islamske države, a Sadr City je bagdadska četvrt koja je poznata kao žestoko uporište šijitskih milicija.