LJETNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Deset poruka Angele Merkel

01.09.2015 u 16:52

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kojoj su ovih dana mediji i javnost prebacivali odugovlačenje u izjavama povodom antiimigrantskih demonstracija, poslala je u svom obraćanju javnosti najmanje deset poruka i jasno se stavila protiv raspirivača mržnje, analiziraju danas njemački mediji

Tema izbjeglica dominirat će ostatkom njezinog mandata i to bi mogla bit test njezine kancelarske funkcije, ocjenjuju mediji i ističu da je Merkel, jučer pred novinarima, najoštrije osudila i verbalnu i svaku drugu mržnju prema strancima.

'Nema tolerancije protiv onih koji zastrašuju ljude', poručila je njemačka kancelarka,što je njezina prva poruka, i pohvalila sliku koju Njemačka šalje svijetu ukazujući na to da 'svijet vidi Njemačku, kao zemlju nade i šansi što nije tako uvijek bilo'.

Druga poruka odnosi se na pitanje što se u politici prema izbjeglicama mora konkretno dogoditi i tu je Merkel govorila o 'velikom nacionalnom izazovu za duže vrijeme' i najavila za 24. rujna paket mjera kojima bi se rješavalo izbjegličko pitanje.

U tom paketu trebale bi biti mjere za brže i efikasnije rješavanje izbjegličkog pitanja, kao i one koje određuju brži povratak odbijenih azilanata u njihove zemlje, a to se prije svega, tumače mediji, odnosi na ljude s Balkana, koji - zato što u tim zemljama nema ni rata ni političkog progona, skoro da ni nemaju nikakvu šansu dobiti azilantski status.

'Njemačka temeljitost je super, sada se traži i njemačka fleksibilnost', rekla je Merkel i troškove najavljenog programa označila u milijardama.

Treća poruka, prema der Spiegelu, odnosi se na Europu i raspodjelu izbjeglica.

Angela Merkel naglasila je kako prije svega želi promijeniti stav u istočnoeuropskim zemljama koje izbjegavaju primiti sirijske izbjeglice.

'Europa, kao cjelina, mora se pokrenuti', zahtijeva Merkel i upozorava da neuspjeh Europe u rješavanju izbjegličke krize prijeti daljim neuspjehom u ukupnim vrijednostima građanskih prava.

Ona s Francuskom želi izvršiti pritisak kako bi se u Italiji i Grčkoj gradili prihvatni centri i da se s Turskom vode 'prijateljski i razgovori od povjerenja' po pitanju izbjeglica.

Četvrta poruka Merkel jest istočno-zapadni problem u samoj Njemačkoj, gdje su se posljednjih dana istočno-njemački političari branili od prozivki da je mržnja prema izbjeglicama istočni problem.

'Tako nikako ne možemo ići dalje', rekla je Merkel, inače porijeklom iz Istočne Njemačke.

Njezina peta poruka se odnosi na Europu slobodnih granica.
'Sporazum "Dublin III' više ne funkcionira', rekla je.
Prema takozvanom dablinskom principu EU-a za pitanje prava na azil odgovorna je ona članica Unije u koju je podnosilac prvo ušao prilikom dolaska na teritoriji EU-a. Sada, međutim, mnogi putuju dalje, prema Njemačkoj, podsjećaju mediji.

Merkel je najavila da će, u slučaju da se tu ništa ne promijeni, princip o slobodnom kretanju unutar EU-a najvjerojatnije doći na pregovarački stol.
'Mi to, međutim, ne želimo', naglasila je.

Merkel je na svojoj ljetnoj konferenciji za javnost spomenula i Grčku pohvalivši njezinu spremnost za reforme i izrazila optimizam što mediji nazivaju njezinom šestom porukom.

Sedma se odnosi na Ukrajinu i Merkel, kako je mediji tumače, želi ponovno oživjeti mirovni proces.

Kada je riječ o mogućem susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - i on je vrlo izgledan. No Merkel želi prvo telefonske razgovore učetvero: Njemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina, tumače mediji.

Njezina osma poruka odnosi se na Sjedinjene Američke Države i tu je njemačka kancelarka bila vrlo jasna.
'Nama je potrebna suradnja s američkim obavještajnim službama', rekla je Merkel.

Njezina deveta poruka odnosi se na Njemačku i svijet: naime, na novinarsko pitanje vidi li svoju zemlju kao svjetsku silu, Merkel je naglasila da ne razmišlja u tim kategorijama.

Rekla je, također, da ako Njemačka razmišlja o intervencijama, onda to čini uvijek sa svojim saveznicima.

Posljednja, deseta poruka Angele Merkel, koja se nalazi na polovici svog mandata, odnosi se na sljedeće izbore 2017. i njezinu novu kandidaturu za kancelarku. Na sebi svojstven način kazala je kako tu mogućnost ostavlja otvorenom.