UVIJET ZA UKIDANJE VIZA ZA EU

BiH počeo izdavati biometrijske putovnice

15.10.2009 u 13:10

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina od četvrtka je svojim državljanima počela izdavati biometrijske putovnice, što je odgovor na jedan od ključnih zahtjeva koje je pred tu zemlju postavila Europska unija kako bi je uvrstila na popis država čiji građani neće trebati vize za ulazak u zemlje-članice Schengenskog sporazuma

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH tijekom dana je potvrđeno kako je njemačka tiskara Bundesdruckerei isporučila prvi kontigent od 25 tisuća putovnica koje su sada na raspolaganju za izdavanje.

Do kraja godine u BiH bi trebalo biti dopremljeno ukupno 300 tisuća novih putovnica s ugrađenim čipom, na koji će se pohranjivati biometrijski podaci o nositeljima tih putnih isprava.

Građani BiH za sada će na nove putovnice morati čekati do mjesec dana a u kasnijoj fazi je predviđeno da taj rok bude skraćen na sedam dana. Podnositelji zahtjeva za nove putovnice plaćaju pristojbu od četrdeset konvertibilnih maraka (20 eura).

Putne isprave izdaju ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i županija u Federaciji BiH a provjera podataka koje daju podnositelji zahtjeva obavlja se preko centraliziranog računalnog sustava s kojim su povezani svi matični uredi u toj državi.

Uvođenjem takvog sustava provjere vlasti kane onemogućiti prijevare kakve su ranije bile česte i zbog kojih je BiH i sada na viznom režimu s EU. Europske komisija naznačila je kako bi BiH, ispuni li uz ove tehničke uvjete i neke druge poptu usvajanja nekoliko zakona važnih za borbu protiv kriminala, na tzv. bijelu Schengen listu mogla dospjeti od 1. srpnja iduće godine.

Za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, koje već izdaju biometrijske putovnice, vize za putovanja u EU ukinut će se već od 1. siječnja 2010. godine.