VLADA ZATRAŽILA

Leko sazvao izvanrednu sjednicu Sabora, spremaju se izbori?

01.09.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske održala je 1. rujna telefonsku sjednicu, s koje je Hrvatskome saboru uputila pet prijedloga zakona i Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora. Predsjednik Sabora Josip Leko zahtjevu je udovoljio te sazvao izvanrednu sjednicu Sabora za 8., 9., 10. i 11. kolovoza. Odmah su počele kružiti spekulacije da to znači skoro objavljivanje datuma parlamentarnih izbora

Vlada je Saboru uputila sljedeće prijedloge zakona: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Prijedlog zakona o stečaju potrošača.

Predsjednik Sabora Josip Leko zahtjevu Vlade je udovoljio te će izvanredna sjednica započeti u utorak 8. rujna – dakle, tjedan dana prije nego što je trebala početi redovna.

Izbori moraju biti raspisani najranije 30, a najkasnije 60 dana od dana raspuštanja Sabora. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dakle, izbore može raspisati 25. listopada, 1. studenoga, 8. studenoga ili najkasnije 15. studenoga, piše Večernji list.

Na temelju članka 79. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i članka 220. stavka 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, broj 81/13), Vlada Republike Hrvatske podnosi Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora. Zahtjev se podnosi zbog potrebe da se na izvanrednom zasjedanju razmotre navedeni zakonski prijedlozi, navodi se u priopćenju Vlade, bez da se spominje išta o predstojećim parlamentarnim izborima, niti razlozi za hitno donošenje spomenutih zakona.