ŠTITIT ĆE ASADA

Rusija šalje borbene zrakoplove u Siriju?

01.09.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem borbenih letjelica u stalnu bazu iz koje će pokrenuti napade na položaje Islamske države i pobunjenika. Očekuje se da će ruski piloti borbenih aviona i helikoptera početi stizati u Siriju u idućih nekoliko dana, javlja izraelski portal na engleskom jeziku ynetnews.com

Prema riječima neimenovanih zapadnih diplomata, ruska ekspedicija već je stigla u Siriju i smjestila se u zrakoplovnoj bazi koja se nalazi pod kontrolom snaga predsjednika Bašara al Asada.
Baza se, kako navode, nalazi se u okolini Damaska i služit će Rusima kao operativna baza.

U idućim tjednima tisuće pripadnika ruskog vojnog osoblja stići će u Siriju, uključujući savjetnike, instruktore, tehničare i pilote.

U ovom trenutku nema konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji Siriji višenamjenskih MiG-ova 29 i naprednih zrakoplova za vježbu Yak-130, koji mogu služiti i za borbu.

Ynetnews.com piše kako nema sumnje da će ruski piloti utjecati na promjenu postojeće dinamike bliskoistočnih sukoba.

Službeno, Rusija nema ofenzivnih namjere prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj je razmještanja letjelica i održanje Asada na vlasti kao i borba protiv Islamske države.

Zapadni diplomatski izvori tvrde da su Rusija i Iran nedavno donijeli stratešku odluku da će učiniti sve kako bi spriječili širenje i infiltraciju Islamske države i drugih islamista na područja bivših sovjetskih republika s muslimanskom većinom. Sirija bi u tom smislu trebala služiti kao barijera.

Američka administracija potpuno je svjesna ruske namjere da direktno intervenira u Siriji, iako još nije službeno reagirala.

Obama je od nedavno suzdržan u pozivima na rušenje Asadovog režima, iako SAD izvodi zračne napade kako bi zaštitio pobunjenike protiv kojih će se boriti ruske snage.

Iran i Rusija, uz znanje SAD-a, namjeravaju osnažiti sirijsku vojsku uvježbavanjem, ali i tehnikom.

Rusija od početka građanskog rata Asadu šalje brodove s oružjem, streljivom i rezervnim dijelovima.

Rusi nisu jedini koji koordiniraju bliskoistočnu politiku s Iranom.

Američki dužnosnici, također, sudjeluju u intenzivnim razgovorima s Teheranom kako bi osnažili zajedničku borbu protiv Islamske države.

Čini se da američka vlada Iran trenutačno prihvaća kao nužnu silu u kampanji protiv Islamske države, ali prvenstveno u Iraku gdje je cilj povratiti Mosul u ruke centrale vlasti, navodi ynetnews.com.