AUTRIJA PROPUSTILA 4 VLAKA

Iz Mađarske u Bavarsku stigao vlak s 400 izbjeglica

31.08.2015 u 19:52

Bionic
Reading

Četiri vlaka s putnicima među kojima se mnogi čine kao izbjeglice prešla su u četvrtak poslije podne granicu između Mađarske i Austrije, prenio je Reuters, pozivajući se na izjave očevidaca

Austrijska policija prije toga je ustvrdila da je jedan vlak 'prekrcan' i zadržala ga na granici, ispitujući je li itko od putnika zatražio azil u Mađarskoj, gdje bi onda morao i ostati.

Glasnogovornik bečke policije rekao je da će migrantima kojima bude dopušten ulazak u Autriju biti odobren dvotjedni boravak tijekom kojeg će morati odlučiti hoće li tražiti azil u toj zemlji. Oni koji to neće željeti bit će vraćeni u posljednju tranzitnu zemlju.

Stotine izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka, ukrcale su se u ponedjeljak na željezničkom kolodvoru u Budimpešti u vlak za Muenchen, javio je Reuters, dodajući da mađarska i austrijska policija u vlaku provjeravaju dokumente.

Migranti, mnogi s obiteljima s djecom, mirno su se ukrcali na vlak. Sami, 35-godišnji Sirijac pokazao je novinarima kartu od 120 eura za Muenchen.

'Šest dana sam s dva sina spavao na zemlji poput psa. Danas, ako Bog da, napuštamo ovu zemlju i pridružit ćemo se mojoj sestri u Muenchenu', kazao je Sami.

Mađarska je ranije u ponedjeljak zatražila od Njemačke da pojasni zakonsku situaciju glede kretanja ilegalnih migranata unutar Europske unije, potvrdio je za novinsku agenciju MTI glasnogovornik mađarske vlade Andras Giro-Szasz.

On je kazao da prema schengenskim pravilima, migranti mogu napustiti Mađarsku samo s važećim putnim dokumentima i vizom zemlje koja je njihovo odredište.

To je rezultiralo mnoštvom ljudi koji su preplavili željeznički kolodvor u Budimpešti nadajući se da će se ukrcati na vlakove za zapadnu Europu.

Iz Mađarske u Bavarsku stigao vlak s 400 izbjeglica

Vlak iz Budimpešte s oko 400 izbjeglica stigao je u ponedjeljak navečer u Bavarsku nakon što je mađarska policija odbila zadržati izbjeglice koji su kampirali na njihovim kolodvorima, objavila je njemačka policija.

Dokumenti oko 190 izbjeglica su pregledani u Rosenheimu i oni su zatim autobusima prebačeni u jednu bivšu vojarnu. Još oko 200 osoba nastavilo je put do Muenchena, objavila je njemačka agencija DPA.

Ondje će se izbjeglicama uglavnom iz Sirije, Afganistana i Eritreje pridružiti putnici vlaka koji je krenuo iz Beča, s izbjeglicama koji su krenuli iz Mađarske.

Migranti koji su stigli u Njemačku dio su skupine od oko 2000 osoba koje su čekale u Budimpešti, u kojoj su posljednjih dana podignuti improvizirani izbjeglički logori.