ISTRAGA TRAJE DEVET GODINA

Siemens i Daimler podmićivali u Grčkoj?

31.08.2015 u 17:36

Bionic
Reading

Njemački industrijski divovi Siemens, Daimler i Rheinmetall našli su se pod povećalom grčkih sudskih vlasti koje već devet godina vode istragu o njihovom navodnom podmićivanju grčkih dužnosnika radi dobivanja unosnih poslova u javnoj nabavi, piše agencija AFP.

Datum suđenja još nije određen a višegodišnja istraga obuhvatila je više od 60 pojedinaca i trebala bi rasvijetliti najveći korporativni skandal u grčkoj poslijeratnoj povijesti, kako ga naziva američka aktivistička udruga CorpWatch.

Siemens je pod sumnjom da je podmitio više državnih dužnosnika kako bi dobio posao sveobuhvatne modernizacije grčke mreže za fiksnu telefoniju u drugoj polovini 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ta je njemačka industrijska grupa navodno potrošila 70 milijuna eura na mito u Grčkoj, navode za AFP neimenovani izvori u grčkom pravosuđu. Glasnogovornik u sjedištu kompanije u Muenchenu nije želio komentirati taj slučaj.

Među optuženima za korupciju jest i nekadašnji čelnik čovjek Siemensa u Grčkoj Mihalis Hristoforakos, koji ima grčko i njemačko državljanstvo i vjerojatno neće sjesti na optuženičku klupu budući da je još 2009. pobjegao u Njemačku. Njemačko pravosuđe odbilo je zahtjev za njegovim izručenjem.

Slučaj Siemensovog podmićivanja grčkih dužnosnika dodatno je zategnuo odnose Atene i Berlina, opterećene grčkom dužničkom krizom i njemačkim inzistiranjem na bolnoj grčkoj štednji, napominje agencija AFP.

Sada već bivša predsjedateljica grčkog parlamenta Zoe Konstantopulu kazala je da njemačko odbijanje da izruči Hristoforakosa signalizira dvostruke standarde Berlina. 'To je pitanje pravednosti koje pokazuje da Njemačka primjenjuje dvostruke standarde', kazala je grčka političarka u razgovoru za francuski list Liberation.

'Koruptivne radnje njemačkih kompanija u Grčkoj dobro su poznate ali takvi se slučajevi tek povremeno istražuju', napisao je u nedavnom izvješću njemački institut za vanjsku politiku.

Prema Transparency Internationalu i njegovom indeksu percepcije korupcije za 2014., grčki javni sektor spada među najkorumpiranije u Europskoj uniji.

Prema procjeni iz parlamentarne istrage na vrhuncu grčke ekonomske krize 2011. napuhani troškovi u javnoj nabavi oštetili su državni proračun za dvije milijarde eura.

Nabava vojne opreme spadala je među vrlo unosna područja za njemačke kompanije, budući da je Grčka godinama izdvajala najviše proračunskog novca u te svrhe među članicama Europske unije – čak 2,2 posto BDP-a u 2014., ističe parlamentarna zastupnica njemačke stranke Die Linke Sahra Wangenknecht.

'Njemačke kompanije ubirale su značajne profite na ogromnim grčkim kupovinama oružja', upozorava Wangenknecht u razgovoru za AFP.

Ove je godine u Grčkoj pokrenuta i istraga temeljem sumnje da je njemački proizvođač autmobila Daimler podmitio dužnosnike u slučaju nabave vojnih vozila vrijednom 100 milijuna eura.

Pod istragom je u Muenchenu i proizvođač tenka Leopard Krauss Maffei Wegmann dok je sud u Bremenu 2012. odrezao Rheinmetallu novčanu kaznu od 37 milijuna eura u slučaju podmićivanja vezanom za prodaju sustava prouzračne obrane za 150 milijuna eura.

Dva su bivša menadžera poduzeća za industrijske usluge Ferrostal osuđena u Njemačkoj a poduzeće je moralo platiti novčanu kaznu u iznosu od 140 milijuna eura u slučaju podmićivanja grčkih vlasti u poslu s podmornicama.

Promatrači pritom napominju da novčane kazne nisu ni blizu vrijednosti ugovorenih poslova pa je mala vjerojatnost da će suzbiti takvo ponašanje kompanija.