UDAR NA SCHENGEN

Devet država EU-a traži povratak kontrole na granici

Bionic
Reading

Ministri unutarnjih poslova i prometa iz devet država EU-a dogovorili su u subotu u Parizu da će pojačati sigurnosne mjere na međunarodnim vlakovima i pozvali Europsku komisiju da predloži promjenu Schengenskog sporazuma o bezgraničnoj zoni unutar EU-a kako bi se ozakonila mogućnost ponovnog uvođenja kontrola, doznaje Večernji list

Ovo je dosad najozbiljniji pokušaj najutjecajnijih članica EU-a da pokrenu ciljane promjene Schengena, piše Večernji.hr, podsjećajući da Schengenski sporazum ne dopušta stalne granične kontrole već samo povremene u situacijama izvanredne opasnosti, ali države suočene s opasnošću od terorizma žele da se to promijeni.

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su u nedjelju na posebni sastanak svih 28 ministara EU-a o izbjegličkoj krizi.

'Svi se slažemo da više ne smijemo gubiti vrijeme. Situacija nalaže hitnu akciju i solidarnost unutar Europe', izjavio je u Parizu njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na sastanku s francuskim i britanskim kolegama.

Troje ministara također pozivaju na hitno otvaranje mjesta na kojima se migranti mogu registrirati i na kojima im se mogu uzeti otisci prstiju i gdje bi bilo moguće identificirati one koji su uistinu izbjeglice. S tim u vezi, ministri traže i hitan dogovor o EU listi sigurnih zemalja u koje se migrante može vratiti.

Idući sastanak ministara unutarnjih poslova Europske unije posvećen izbjeglicama sazvan je za 14. rujna.