POGRANIČNO MJESTO

Načelnik Kanjiže optužio migrante za nekulturu

29.08.2015 u 13:23

Bionic
Reading

Načelnik općine Kanjiže izjavio je da građani toga pograničnog vojvođanskog grada gube strpljenje, te se u njih uvlači strah zbog masovnog priliva migranata i njihovog nepoštovanja 'elementarne opće kulture', što je pokrajinska zaštitnica građana ocijenila kao ksenofobičan govor, prenijeli su u subotu vojvođanski mediji

Mihaly Bimbo je izjavio da je ta lokalna samouprava prepuštena sama sebi da se bori s problemom priliva velikog broja migranata koji, kako je rekao, "ne posjeduju najosnovnije elemente opće kulture", te da skrnave groblja, grobove, kapele, uništavaju javne površine, parkove, njive i voćnjake.

"Neka svi pogledaju što su u posljednjih mjesec dana uradili ovi stranci koji ne posjeduju najosnovnije elemente opće inteligencije i kulture. Međutim, novac izgleda da imaju i izgleda da je to suština. Do sada smo bili tolerantni prema nastaloj situaciji, ali kao i građani, i mi gubimo strpljenje", rekao je Bimbo, koji vodi vojvođansku općinu uz srpsko-mađarsku granicu, u kojoj mađarska manjina čini većinu stanovništva.

On je naveo da je u pravu svaki stanovnik susjednih mjesta - Kanjiže, Martonoša i Horgoša koji sa strahom izlaze na ulicu, i da je u pravu kada je zabrinut zbog budućnosti svoje djece.

'Građani su ljuti zbog uništenih javnih površina, ulica. Tamo gdje je bila tišina, mir i čistoća, sada su gomile otpada koje ti stranci ostavljaju za sobom. Ovo ne možemo trpjeti dalje, tako da se moramo ujediniti', poručio je Bimbo.

On je pozvao građane da budu spremni za slučaj kada će ih on zamoliti da izraze svoje nezadovoljstvo, ali nije precizirao na kakav način ono treba biti izraženo, prenijeli su mediji.

Vojvođanska pučka pravobraniteljica Aniko Muškinja Hajnrih oštro je osudila Bimba ocjenjujući da je takav govor „dokaz ksenofobije, koja graniči sa rasizmom“.

Radio televizija Vojvodine je prenijela da se broj migranata s Bliskoga istoka, koji prolaze kroz Prihvatni kamp u Kanjiži, značajno smanjio u odnosu na prošli vikend i početak tjedna.

Kroz kamp u toj općini dnevno prođe između 1.000-1.500 migranata, no prethodnih dana ih je dolazilo i do 3000 dnevno.

U protekla dva dana mađarska policija presrela je na svom teritoriju i privela 5.651 ilegalnog migranta.