STRUKA NA NOGAMA

U Beogradu pretučen istraživački novinar

28.08.2015 u 16:36

Bionic
Reading

U Beogradu je u četvrtak kasno navečer napadnut i pretučen novinar Ivan Ninić, član Udruge novinara Srbije (UNS) i suosnivač udruge Centar za vladavinu prava koja se, među ostalim, bavi istraživanjem korupcije, objavila je u petak Udruga novinara Srbije (UNS)

Napad na Ninića osudile su obje strukovne organizacije - UNS i Neovisna udruga novinara (NUNS), te povjerenik za informacije od općeg interesa Rodoljub Šabić, koji je napad ocijenio kao 'teror koji zahtijeva neodložnu, najbržu moguću reakciju nadležnih'.

Dvadesetsedmogodišnji Ninić je, s vidnim ozljedama na licu i tijelu, policiji prijavio i opisao dvojicu napadača koji su ga ispred zgrade u kojoj stanuje pretukli metalnim šipkama.

Ninić proteklih deset godina istražuje i piše o korupciji.

Udruga novinara Srbije ocijenila je da je napad 'prijetnja srpskom istraživačkom novinarstvu'.

Ninić je, kako navodi UNS, autor oko 300 tekstova i poznatih istraživačkih priča, a istraživačkim se novinarstvom bavi od srednje škole, na antikorupcijskom portalu Pištaljka objavio je oko 90 tekstova od 2009. do 2013, a kao pravni savjetnik sudjelovao je u pisanju ovogodišnjeg izvješća Vijeća za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji. Trenutno sudjeluje u pisanju izvješća tog vijeća o oglašavanju i marketingu državnih organa.

Bio je savjetnik nekadašnjeg ministra gospodarstva Saše Radulovića, od ožujka ove godine izvršni je direktor NVO Centar za vladavinu prava, predavač je u Novinarskoj školi UNS-a i odvjetnički vježbenik.

Pretučeni novinar je kazao kako trenutno radi na priči o uredu predsjednika Tomislava Nikolića i priči o prebacivanju državnog novca za financiranje Socijalističke partije Srbije. 'Do sada smo poslali više od 100 zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja i može se pretpostaviti da se netko zbog toga osjetio ugroženim', ocijenio je Ninić.

U Srbiji je trenutno najmanje dvoje novinara pod policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću - autorica i urednica emisije Insajder TV B92 Brankica Stanković, te urednik informativnog programa te kuće Veran Matić, a donedavno je zaštitu policije imala i jedna od novinarki crne kronike u Blicu.