ČAK DVA CRNOGORCA NA LISTI NAJBOGATIJIH

Milo Đukanović bogatiji od Obame

15.10.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Na Wikipedijinoj listi najbogatijih šefova država, od europskih državnika najviše je rangiran talijanski premijer Silvio Berlusconi. Zauzima visoko sedmo mjesto. Drugi najbogatiji europski premijer je crnogorski Milo Đukanović, koji je na 22. mjestu

Prvi na ovogodišnjoj listi od svjetskih najbogatijih vladara je tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, čija je imovina procijenjena na 20,3 milijarde eura. Bogatstvo 80-godišnjeg tajlandskog kralja većim dijelom leži u parcelama u gradu, cementarama i udjelu u jednoj velikoj banci.

Na drugom i trećem mjestu našli su se sultani Bruneja, dok su na četvrtom, petom i šestom mjestu završili bliskoistočni emir, kralj i premijeri. Berlusconi svoje sedmo mjesto drži zbog 9,4 milijarde dolara, koliko vrijedi njegova imovina.

Plasiran na 22. mjesto, Đukanović raspolaže sa 14,8 milijuna eura. Crnogorski premijer, koji vodi 600 tisuća Crnogoraca, na boljoj je poziciji nego danska kraljica te je jedini predsjednik iz neke tranzicijske zemlje koji se našao na ovom popisu. No nije Đukanović jedini Crnogorac na ovom popisu. Dva mjesta ispred njega je Nebojša Medojević, crnogorski političar i predsjednik stranke Pokret za promjene čije se bogatstvo procjenjuje na 50 milijuna eura.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ima tri, a američki predsjednik Barack Obama 1,3 milijuna dolara. No Obamin rejting uskoro bi se mogao popraviti jer je kao dobitnik Nobelove nagrade za mir dobio deset milijuna švedskih kruna, tj. oko 1,4 milijuna američkih dolara, koji će mu biti predani u Oslu 10. prosinca.