PRVA ŽENA NA ČELU GRČKE VLADE

Tko je privremena grčka premijerka?

27.08.2015 u 16:02

Bionic
Reading

Vođa grčke krajnje ljevice u četvrtak je službeno odustao od pokušaja formiranja koalicijske vlade, omogućivši predsjedniku Prokopisu Pavlopulosu da nakon tjedan dana jalovog političkog natezanja konačno odredi datum prijevremenih izbora, javlja Reuters, a predsjednica Vrhovnog suda Vasiliki Tanu (65) imenovana je privremenom premijerkom do prijevremenih izbora raspisanih za rujan, priopćili su u četvrtak iz ureda grčkog predsjednika Prokopisa Pavlopulosa

Nakon što je iskoristio tri dozvoljena dana, Panajotis Lafazaniz iz Narodnog jedinstva vratio je mandat za formiranje vlade, koji mu je bio ponuđen kao čelniku trećeg po snazi političkog bloka u parlamentu, nakon što je premijer Aleksis Cipras prošli tjedan podnio ostavku.

'Mislim da, u skladu s duhom ustava, možemo ići na izbore', kazao je Lafazanis predsjedniku Pavlopulosu. Očekuje se da će predsjednik sad učiniti posljednji pokušaj s vođama stranaka glede izgleda za formiranje koalicije, prije nego ustoliči privremenu vladu koja će voditi zemlju do izbora. To se može dogoditi već 20. rujna, no točan datum će se objaviti kasnije tijekom dana ili u petak.

Predsjednica Vrhovnog suda imenovana privremenom grčkom premijerkom

Predsjednica Vrhovnog suda Vasiliki Tanu (65) imenovana je privremenom premijerkom do prijevremenih izbora raspisanih za rujan, priopćili su u četvrtak iz ureda grčkog predsjednika Prokopisa Pavlopulosa.

'Premijerka će prisegnuti u četvrtak u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu', a nova privremena vlada bit će imenovana u petak, piše u tom priopćenju, u kojemu se na navodi točan datum izbora koji bi se, pišu glasila, mogli održati 20. ili 27. rujna.

Tanu je tako postala prva žena na položaju predsjednika grčke vlade u povijesti.