BIJELA KUĆA ZA POOŠTRAVANJE ZAKONA

Američki novinari ustrijeljeni tijekom javljanja uživo

26.08.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Dvoje novinara američke TV-postaje WDBJ7, Alison Parker i Adam Ward, ustrijeljeni su za vrijeme intervjua uživo u Moneti u saveznoj državi Virginiji, javlja njihova matična kuća, a ubojica je navodno njihov bivši kolega, koji se u međuvremenu ubio, javljaju mediji, a Bijela kuća je priopćila da ovaj oružani napad pokazuje da je nasilje u SAD-u postala učestala pojava te da je nužno poduzeti mjere za pooštravanje zakona o posjedovanju oružje

Do tragedije je došlo oko 6.45 sati ujutro, za vrijeme javljanja uživo s lokacije trgovačkog centra Bridgewater Plaza. Čuli su se pucnji i vrisak novinarke te njezine sugovornice koje su se sagnule kako bi umaknule mecima.

Novinarka je intervjuirala Vicki Gardner iz regionalne Gospodarske komore u sklopu jutarnje informativne emisije. Zasad nema vijesti o stanju Vicki Gardner, koja je morala na operaciju.

Ured šerifa u Okrugu Augusta naveo je da se osumnjičeni ubojica zove Vester lee Flanagan. Poznat po profesionalnom imenu Bryce Williams bio je bivši član redakcije WDBJ7-a, a njegovi Twitter i Facebook računi su sada suspendirani, javio je BBC, dodavši da je prema izvješćima medija, ubojica je nakon napada izvršio samoubojstvo.

Ubojica je, naime, pobjegao na drugi kraj države, 275 kilometara od poprišta zločina kada ga je po automobilskim tablicama identificirao prometni policajac, prenosi dpa. Kada ga je policajac pokušao zaustaviti, Flanagan je sletio automobilom s ceste i ustrijelio se, a preminuo je u bolnici nedaleko od Washingtona.

Flanagan je bivši zaposlenik spomenute TV postaje koji je tvrdio da je diskriminiran po rasnoj osnovi, a na svom računu na Twitteru napisao je da su upravo Parker i Ward na njegov račun iznosili rasne komentare. Parker i Ward su bijelci.

Flanagan je dobio otkaz prije dvije godine, a pritužbu zbog rasne diskriminacije je podigao protiv drugih zaposlenika. Šerif okruga Franklin, Bill Overton, kazao je da su navodi u njegovoj pritužbi bili ispitani, ali je utvrđeno da za njih nema temelja.

Direktor Tv postaje Jeff Marks je kazao da 'svako malo novinari prime neki suludi e-mail', ali da se ovako nešto još nikada nije desilo.

WDBJ7 je pozvao gledatelje na molitvu u ovim teškim trenucima zbog tragedije u Moneti, smještenoj između okruga Bedford i Franklin.

Bijela kuća ponovno poziva na izmjenu zakona o posjedovanju oružja

Bijela kuća u srijedu je priopćila da oružani napad na novinare u Virginiji u izravnom prijenosu pokazuje da je nasilje u SAD-u postala učestala pojava te da je nužno poduzeti mjere za pooštravanje zakona o posjedovanju oružja.

'Ovo je još jedan primjer oružanog nasilja koje postaje sve učestalije', kazao je glasnogovornik Josh Earnest. On je pozvao Kongres da usvoji mjere kontrole koje je predsjednik Barack Obama predložio nakon pokolja u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., a koje su zastupnici tada odbacili.

Earnest je kazao da samo Kongres može provesti zdravorazumske mjere u cilju smanjivanja oružanog nasilja.

Zatvorene su škole u okrugu Bedford, a učenici koji su na putu za školu bit će zbrinuti u istima.