GOSTOPRIMSTVO NA KUŠNJI

Desničari žele podignuti zid u Srbiji, što je sljedeće?

25.08.2015 u 12:24

Bionic
Reading

Žestoka rasprava povela se sinoć u središnjoj informativnoj emisiji beogradske televizije B92 gdje su stavove o izbjegličkoj krizi suprotstavili Boško Obradović, predsjednik nacionalističkog Srpskog pokreta Dveri, i Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije, koja je jednu sirijsku obitelj primila u vlastiti dom

Boško Obradović smatra da bi rješenju izbjegličke krize u Srbiji pridonijelo podizanje zida, poput onog u Mađarskoj.

'Radi se jednostavno o jednoj boljoj i oštrijoj kontroli naših granica. To nije ideja Dveri, nego Europske unije koja je podigla ozbiljan zid na granici sa Srbijom u Mađarskoj. Mi samo želimo zaštititi svoju državu onako kako EU štiti sebe, ili kako sebe štiti Saudijska Arabija ili neke druge zemlje koje podižu slične zidove', kazao je Obradović, dodajući da se EU ni na koji način nije pobunila protiv zida na mađarsko-srpskoj granici.

Jelena Milić upozorila je da nije jasno radi li se tu o fizičkoj kontroli granice koja će omogućiti organizirani prihvat izbjeglica i migranata ili je riječ o hermetičkom zatvaranju Srbije. Upozorava da se za takvu neprimjerenu i nehumanu metodu zalažu oni koji su za integraciju Srbije s Rusijom. 'Očito je da smo mi još jedanput poligon za ruske eksperimente i da nas sad i fizički žele odvojiti od Europske unije', upozorava Milić.

Podsjeća da zidovi ne postoje u Italiji, Francuskoj ni Španjolskoj - zemljama koje su godinama trpjele nevjerojatan pritisak, ali je Europska unija i druge probleme uspješno rješavala pa će i ovaj s izbjeglicama. U slučaju da podigne takav zid, dodala je, Srbija bi kršila odredbe Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda.

'Kad će netko drugi biti human prema Srbima?'

Najveći broj izbjeglica i migranata ne pokazuje nikakvu namjeru da se zadrži u Srbiji, već se nastoji domoći zapadnih odredišta s najvećim kvotama za azilante. 'Dodatno mi je apsurdno pozivanje na usporedno iskustvo sa Saudijskom Arabijom. Što je iduće, uvođenje šerijatskog zakona? Zabrana vožnje za žene? Ukidanje demokracije, ljudskih prava, slobodnih medija? Je li to ono gdje Srbija treba završiti?', upitala je Milić.

Obradović je ustvrdio da su Srbi poznati po gostoprimstvu, te će pomoći izbjeglicama. 'Mi smo inače izbjeglički narod, s najvećim brojem izbjeglica u Europi. Mi nismo riješili ni probleme svojih izbjeglica, a EU sad od nas želi napraviti najveći azilantski centar u Europi. Moramo nekad biti humani i prema samima sebi. Kada će netko drugi biti human prema Srbima? Mi nismo napravili probleme ovim izbjeglicama, migrantima i azilantima, mi nismo izazvali te ratove, izazvao ih je NATO, Amerika i EU, čije interese u Srbiji zagovara gospođa Milić. Oni trebaju rješavati te probleme', kazao je Obradović, dodajući da te probleme ne može riješiti siromašna Srbija.

Inače, direktorica Centra za euroatlantske studije oduševila je javnost i građane na društvenim mrežama u regiji kad je primila u svoj dom izbjegličku obitelj iz Sirije. Svima je kratko poručila:

'Mijenjam po pet lajkova i tri bravo za svaki vaš odlazak na autobusnu postaju ‪Beograd‬, park kod Ekonomskog fakulteta gdje možete ponuditi mladim momcima izbjeglicama, koje nepravedno diskriminiram/o (vjerojatno ne bih imala hrabrosti da njih pozovem kući), barem cigarete i upaljače, ili da se posluže telefonom ili ih odvedite nekamo da napune svoje.'

Cijelu raspravu između Jelene Milić i Boška Obradovića možete pogledati ovdje