ZBOG IZBJEGLICA

U Makedoniji neke hrvatske medije zovu 'novinarskim mafijašima'

24.08.2015 u 08:16

  • +8

Izbjeglička kriza u Makedoniji

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Izvještavajući s posjeta ministra unutrašnjih poslova Makedonije, Mitka Čavkova, izbjeglicama iz arapskih zemalja koje kod Gevgelije čekaju transport prema Srbiji, jedan od najtiražnijih makedonskih listova Dnevnik nazvao je pojedine domaće i regionalne medije 'mafijašima' zbog izvještavanja o situaciji u pograničnom području, gdje je policija proteklih dana rastjerivala izbjeglice šok-bombama

Izvještaj provladinog Dnevnika iz Gevgelije, naslovljen 'Novinarski mafijaši ostali su bez doušničkih priča' prepun je hvalospjeva ministru, koji je, ističe se, zajedno s policajcima dijelio vodu izbjeglicama. Makedonski je MUP, navodi list, u protekla 24 sata podijelio 1210 potvrda o privremenom boravku izbjeglicama, transportirao oko 1500 njih ka sjevernoj granici i tako amortizirao izbjegličku krizu. Posebno se ističe kako je počela ubrzana izgradnja prihvatnog centra, koji će dodatno poboljšati transport i boravak izbjeglica.

Pripadnici specijalnih jedinica MUP-a i dalje su na graničnoj crti ograđenoj bodljikavom žicom, no situacija nije napeta i izbjeglice se propuštaju u kolonama, izvještava novinar R. D., kojega takva situacija navodi na zaključak da su 'onemogućeni tendenciozni izvještaji koje su prethodnih dana plasirali već poznati makedonski novinarski krugovi, kao i strane novinarske ekipe, među kojima su prednjačile srpske i hrvatske ekipe poput Nove TV i Jutarnjeg lista'.

Podsjetimo, makedonska vlada je u četvrtak zatvorila granicu nakon proglašavanja izvanrednog stanja, izazvanog činjenicom da se zemlja više nije mogla nositi s velikim brojem izbjeglica. Dva dana zaredom makedonska je policija šok-bombama rastjerivala izbjeglice, pri čemu je ozlijeđen nepoznat broj osoba.

U obranu policijske akcije, makedonski provladini mediji plasirali su netočnu informaciju lokalnog portala Gevgelija.net da je pripadnik izbjegličke skupine nožem napao jednog policajca. Unatoč tome što je informacija demantirana, u pojedinim medijima i dalje se objavljuju tekstovi u kojima se izbjeglice izjednačavaju s kriminalcima, a pripadnici nevladinih udruga koje im pomažu – stranim plaćenicima