GLAVNI KANDIDAT POD ISTRAGOM

Slovenija na neko vrijeme bez ambasadora u Hrvatskoj?

19.08.2015 u 18:08

Bionic
Reading

Mjesto slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj do daljnjega će ostati nepopunjeno zbog nepotvrđenih navoda da je glavni kandidat za taj položaj profesionalni diplomat Aleksandar Geržina, zaposlen u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova od 1992. neopravdano i neracionalno trošio proračunska sredstva dok je bio na prijašnjoj dužnosti kao veleposlanik u Austriji, objavili su u srijedu slovenski mediji

Geržina je jedan od dvadesetak slovenskih diplomata čije je navodno loše gospodarenje proračunskim sredstvima potvrđeno u nedavno objavljenom inspekcijskom izvješću ministarstva vanjskih poslova. Na teret mu se stavlja da je u Austriji koristio privatni automobil i zato od države naplatio 4500 eura iako je na raspolaganju imao službeno vozilo i vozača. Geržina je inače u medijima takve navode zanijekao te objasnio da je bio prisiljen koristiti svoje vozilo jer je službeni vozač zbog velikog broja prekovremenih sati koji mu nisu mogli biti plaćeni često izbivao i da se službeni automobil veleposlanstva često kvario.

Predsjednik parlamentarnog odbora za međunarodne odnose Jožef Horvat, inače zastupnik oporbene demokršćanske stranke Nove Slovenije (NSI) rekao je u srijedu u razgovoru za Slovenski radio da je predsjednik države Borut Pahor dobro učinio što se s premijerom Mirom Cerarom u utorak dogovorio da se svi postupci postavljanja diplomata za koje su utvrđeni prekršaji materijalnog poslovanja u njihovu prijašnjem radu do daljnjega zamrznu dok se ne odluči koliko su primjedbe na njihov rad vjerodostojne.

Svi takvi kandidati, među njima i Geržina, mogli bi ponovno biti ispitani pred parlamentarnim odborom vrlo brzo, možda već idućeg mjeseca, naveo je Horvat.

Slovenski mediji navode da je predsjednik Borut Pahor formalno već donio ukaz o prestanku mandata dosadašnjeg slovenskog veleposlanika u Zagrebu Vojka Volka kojemu mandat formalno istječe krajem mjeseca, te da se radi o neobičnoj situaciji u kojoj će Slovenija možda imati nepopunjeno mjesto ambasadora u Republici Hrvatskoj, i to u osjetljivom trenutku kad među državama postoje napetosti zbog arbitražne afere.

Neki mediji su prije stanovita vremena postavljanje Geržine za veleposlanika u Zagrebu problematizirali i zato što je njegov otac, također profesionalni diplomat Saša Geržina, potpredsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) čiji je predsjednik vanjskih poslova Karl Erjavec, aludirajući na navodne klijentelističke veze i problematičnu kadrovsku politiku u ministarstvu koje vodi Erjavec.

Mediji inače navode da je Geržina prošao cijeli predviđeni postupak za postavljanje na mjesto veleposlanika, uključujuući i 'hearing' pred parlamentarnim odborima, te da je samo čekao agreman Hrvatske i potpis predsjednika države Pahora.