GUARDIAN

Mussolini je bio britanski špijun

14.10.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Talijanski fašistički diktator Benito Mussolini svoju je političku karijeru započeo krajem Prvog svjetskog rata zahvaljujući britanskoj obavještajnoj službi MI5 koja mu je plaćala da objavljuje propagandne tekstove koji su išli u prilog Velikoj Britaniji i Francuskoj, objavio je Guardian pozivajući se na rezultate istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Cambridgeu.

Povijesničar Peter Martland kaže da je od jeseni 1917. Mussolini za svoju djelatnost od britanske službe primao naknadu od 100 funti tjedno (oko 7000 eura u današnjoj vrijednosti).

"Najnepouzdaniji britanski saveznik u to je doba bila Italija nakon što se Rusija povukla iz rata. Mussolini je tjedno dobijao 100 funti od jeseni 1917. najmanje još godinu dana kako bi provodio pro-ratnu kampanju", kaže Martland.

Mussolini nije samo tiskao propagandne tekstove u listu Il Popolo d'Italia nego je rekao da će poslati talijanske ratne veterane na prosvjednike koji su htjeli demonstracijama tražiti izlazak Italije iz rata.

"Posljednja stvar koju su Britanci htjeli bili su prosvjedi za mir...Bilo je to puno novca za plaćanje usluga jednog tadašnjeg novinara ali ako to usporedite s četiri milijuna funta koje je Velika Britanija svakodnevno trošila na rat onda se radi o sitnišu", rekao je povijesničar.