STAMPEDO U MAKEDONIJI

Snimka koja potresa svijet: Mali migrant vrišti iz vlaka

14.08.2015 u 20:51

  • +9

Borba izbjeglica za ulazak u vlak

Izvor: Reuters / Autor: Ognen Teofilovski

Bionic
Reading

Izbjeglice s Bliskog istoka sukobile se na željezničkoj postaji u Ðevđeliji prilikom ukrcavanja u vlak za Tabanovce, koji ide od granice Srbije. Više od tisuću migranata pojurilo je ugurat se u vlak koji je kasnio u dolasku, kako bi krenuli u očekivanu bolju budućnost. Sijevnuli su noževi, razbijen je prozor vlaka, a bilo je i ozlijeđenih

Svjetski mediji objavljuju dramatične snimke, a u fokusu je dječak koji je nekako uspio sam ući u vlak, očekujući da će se probiti i članovi njegove obitelji. Njima to nije pošlo za rukom te je dječak u očaju vrištao s prozora, odakle su ga doslovce 'iščupali' iz vlaka.

Na licu mjesta bio je izvjestitelj Tanjuga, kojemu su migranti rekli da moraju ući u vlak jer jedino tako mogu nastaviti put ka zemljama zapadne Europe.

Uz viku, guranje, udaranje i prijetnje motkama i noževima, najbrži i najjači uspjeli su ući, a najgore su prošli oni s malom djecom. Vlak je ponovno kasnio, jer se čekalo da željezničari s graničnom policijom dio njih izbace zbog sigurnosti putovanja.

Vožnja od Đevđelije na grčko-makedonskoj granici do Tabanovaca košta 10 eura po osobi. Taksisti nude prijevoz migrantima s 'papirima' za 100 eura po osobi, a prevoženje ilegalaca kažnjivo je višegodišnjim zatvorom.

Mahmud (25) iz Sirije, koji je pobjegao od rata u toj zemlji, kaže da se uputio u Njemačku, da nema dovoljno novca i da je gladan. Putovanje je započeo prije mjesec i pol dana, a na pitanje zašto migranti ne idu preko Bugarske i Rumunjske, odgovorio je da je čuo kako je put preko Makedonije i Srbije najbolji.

Rudi, koji nije uspio ući u vlak, kaže da ti ljudi nisu životinje ni kriminalci, iako to može nekom tako izgledati kada vidi stampedo. 'Želim nastaviti studirati i imati normalan život', naglasio je on.

Boca vode od dvije litre na stanici u Đevđeliji košta pola eura ili euro, no kada prodavači vide da obitelj s malom djecom nema dovoljno novca, daju im vodu besplatno.

Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je danas da se svijet suočava s najtežom izbjegličkom krizom nakon Drugoga svjetskog rata, a Europa, čije su brojne zemlje preplavljene tražiteljima azila, trebaju ih civilizirano i pristojno primiti. Više o tome možete doznati ovdje