ODLUKA PREPUŠTENA GUILLAMEU

MVEP bez komentara na slovenskog 'asa iz rukava'

13.08.2015 u 19:55

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema komentara na današnju odluku slovenske vlade da predsjedniku arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu prepusti da sam imenuje arbitra koji će u arbitraži zastupati Sloveniju. 'Nemamo komentara, kao što ih ni dosad nismo imali', navode u MVEP-u

'Ovim Slovenija poručuje Stalnom arbitražnom tribunalu da ima povjerenja u prosudbu predsjednika suda (Gilberta Guillaumea) te u cijeli tribunal i da vjeruje kako će oni ispuniti svoje zadaće koje su određene arbitražnim sporazumom', kazao je slovenski premijer Miro Cerar, čija je vlada doluku donijela nakon konzultacija s političkim čelnicima u parlamentu i savjetovanjima sa stručnjacima za međunarodno pravo.

Po Cerarovim se riječima tako od strane Slovenije arbitražnom sudu i arbitražnoj presudi daje puni kredibilitet.

'Ovime dokazujemo da se zauzimamo za neovisnost i nepristranost arbitražnog suda', kazao je Cerar, koji očekuje da će hrvatskog nacionalnog arbitra u arbitražnom vijeću koje trenutačno nije popunjeno imenovati također predsjednik Guillaume, nakon što je hrvatski sudac Budislav Vukas odstupio, budući da hrvatska vlada neće imenoveti svog arbitra.

'Tako će se osigurati i jednakopravnost obiju stranaka u postupku, a to je za konačnu pravednu presudu od iznimne važnosti', kazao je Cerar.

Hrvatski sabor jednoglasno je donio zaključak kojim je obvezao hrvatsku vladu da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog toga što je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe.

Hrvatska je 31. srpnja 2015. Arbitražnom sudu uputila pismo u kojem naznačuje da je u skladu sa Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Sloveniji da su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredaba Sporazuma te da od datuma notifikacije Hrvatska prestaje s njegovom primjenom.

Sukladno tome, Hrvatska neće imenovati nasljednika hrvatskom predstavniku Budislavu Vukasu koji je dao ostavku pošto je arbitražni proces 'kontaminiran' dogovaranjem slovenskog suca Jerneja Sekolca s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Pošto je Sekolec zbog toga dao ostavku, Slovenija je na njegovo mjesto imenovala predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama koji je, međutim, vrlo brzo također odstupio. Danas je slovenska vlada odlučila da će predsjedniku arbitražnog suda prepustiti da sam imenuje novog slovenskog predstavnika.

Velika očekivanja Slovenije od Europske unije

Suprotno Hrvatskoj, koja drži da je Slovenija zbog poznatog skandala povrijedila arbitražni sporazum te se iz kontaminiranog postupka povlači, a Sloveniji predlaže traženje novog načina za rješenje pitanja granice, Slovenija tvrdi da se arbitraža ne može jednostrano otkazati i da arbitražni sud treba nastaviti svoj rad sve do konačne presude koja mora obvezivati obje strane.

U tom pogledu Slovenija za svoja stajališta očekuje i potporu Europske unije, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da njegovi diplomati poduzimaju široku aktivnost na međunarodnom planu u prezentaciji slovenskih stajališta.

Službena Ljubljana tvrdi da se arbitraža ne može jednostrano otkazati i da arbitražni sud treba nastaviti svoj rad sve do konačne presude koja mora obvezivati obje strane.